Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Busksinnia

Zinnia haageana

Et synonymt navn er Zinnia angustifolia. Slektsnavnet Zinnia er etter den tyske botanikeren Slektsnavnet Zinnia , er etter Johann Gottfried Zinn (1727-59). Artsnavnet haageana stammer fra en tysk frødyrker ved navn J. H Haage (1826-1878). I Sverige kalles planten guldzinnia og noen engelske navn er Haage Zinnia og Mexican Zinnia.

Hjemsted/Opphav Busksinnia har sin opprinnelse fra Mexico, men den er i dag vanlig i blant annet India, Frankrike, Thailand og Australia. Det finnes mange sorter med ulike blomsterfarger i handelen (se bildet over).

30-50 cm høy, ettårig plante med motsatte, smale, nesten sittende blad og blomster mest i oransjegule, brune og røde fargenyanser, alt etter sort, fra juli til frosten kommer. Rabatt- og snittplante.

  • Zinnia haageana (Busksinnia) Foto: botaniskverden.no

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, ettårig, greinet plante med motsatte, smale, nesten sittende, hele blad.

Tallrike blomster i guloransje, brune og røde nyanser og med gule pollenbærere i blomstenes midte. Blomstring fra juli til frosten kommer. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Busksinnia trives best i en næringsrik, jevnt fuktig, sandblandet moldjord, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Årlig gjødsling gir en plante i bedre trivsel.

Bruksområder

Busksinnia er en god rabattplante, og den plantes bed, kasser og krukker. I tillegg er den en god snittblomst.

Allergifare

Zinnia er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Snittblomster kan skape vansker for personer med luftveisproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Zinnia formeres med frø, som såes i hus og plantes ut som en utplantingsplante når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss