Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Indiahirse

Eleusine indica

Et synonymt navn er Cynosurus indicus. Slekta Eleusine er trolig oppkalt etter greske Eleusine, som er et navn for Demeter som var korngudinnen i gresk mytologi. Artsnavnet indica = fra India. Ordet hirse stammer via tysk fra det urgermanske ordet hirsijô. Noen engelske navn er Indian Goosegrass, Yard-Grass , Goosegrass, Wiregrass, Silver Crabgrass og Crowfootgrass.

Hjemsted/Opphav Indiahirse finnes på steder med tropisk og subtropisk klima verden over.

30-60 cm høyt, opprett, ettårig prydgras med et vidt rotsystem, noe nedliggende stengler, linjeformete, stengelomfattende blad og blomster i toppen av lange aks. Blomstring skjer hele vekstsesongen. Snitt- og tørkeblomst.

  • Eleusine indica (Indiahirse) Foto: biodiversity.bt

Plantebeskrivelse

30-60 cm høyt, ettårig, opprett prydgras med et vidt rotsystem, nedliggende stengler og linjeformete, 10-35 cm lange og 3-8 mm brede, stengelomfattende blad. Planten har en aggressiv vekst og sprer seg raskt.

Blomstene sitter samlet i et 5-10 cm lange aks i toppen av stenglene, som består av opptil 10 grasblomster. Blomstring skjer hele vekstsesongen. Frukta er ei nøttefrukt med rødbrune eller svarte frø.

Vekstkrav

Indiahirse er en nøysom plante som ikke stiller strenge krav til jordsmonn. Planten vokser godt også i komprimert jord i full sol, både på gressletter, myrer, bekkebredder, jordbruksland og i veikanter.

Bruk

På sine opprinnelige voksesteder i tropiske og subtropiske steder kan den raskt spre seg på oppdrettssteder, og bli et dominerende ugress, og dermed påvirke avlingene som dyrkes.

Dersom aksene høstes når de er nye, er planten en god snittblomst og den egner seg godt til tørking for bruk i buketter og dekorasjoner.

Allergifare

Planten er et gras som danner pollen under blomstringa i juli-august, noe som kan lage problemer for personer med pollenallergi.

Formering

Indiahirse formeres mest med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss