Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lyssiv ‘Spiralis’

Juncus effusus ‘Spiralis’

Slektsnavnet Juncus av latin og betyr siv. Navnet ble første gang brukt av Plautus, død 184 f.Kr. Artsnavnet effusus = spredning. Sortsnavnet spiralis = spiralformet, og viser til de vridde stråene som vrir seg i alle retninger. Et vanlig engelsk navn er Corkscrew Rush.

Hjemsted/Opphav Arten lyssiv er viltvoksende nesten i hele verden i kjølige, tempererte områder. Sorten ‘Spiralis’ har et usikkert opphav, men trolig kommer den fra Japan.

40-60 cm høy, flerårig, eviggrønn, vannplante med krypende jordstengler, lange, bladløse, lysegrønne, spiralvridde strå som vrir seg i alle retninger. Ingen blomstring. Dyrkes mest i potter og kar. Klimasone: H4.

  • Juncus effuses 'Spiralis' (Spiralsiv 'Spiralis') Foto: futureforests.ie

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, flerårig, vannplante med krypende jordstengler, bladløse, tynne, runde, glatte, lysegrønne, spiralvridde strå som vrir seg i alle retninger. Om vinteren blir stråene gulbrune eller brunfargete, Planten blomstrer sjelden med sine gulgrønne blomster. Kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Lyssiv ‘Spiralis’ trives best i fuktig, humus- og leirholdig jord, på en solrik plass.

Lyssiv ‘Spiralis’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Lyssiv ‘Spiralis’ bør plantes på et sted hvor plantens særpreg kommer til sin rett. Men det er mer vanlig å dyrke den i krukker, kasser og potter, som enkelt kan flyttes til verandaer og andre steder om ønskelig.

Allergi- og giftfare

Slekta Juncus har stor pollenproduksjon, men forårsaker ingen påviselige pollenallergier. Andre problemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Lyssiv formeres ved deling.

Sort

Juncus effusus ‘Spiralis Variegatus’ er en form av sorten ‘Spiralis’ med spraglet bladverk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss