Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kabulløk

Allium macleanii

Et synonymt navn er Allium elatum. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet macleanii er etter en skotsk botaniker ved navn Maclean. Tidligere artsnavn elatum = høy, bred, roslig. Også i Sverige heter planten kabulløk.

Hjemsted/Opphav Kabulløk er en asiatisk art av villøk som vokser i høye fjellområder i Pakistan, Kasakstan, Turkmenistan, Kirgisistazn, Afghanistan, Nepal, Tadsjikistan og Nord-India.

60-100 cm høy løkplante med grunnstilte, glinsende, mørkegrønne, 8 cm brede blad og rødlilla, tettsittende blomster i kulerunde hoder, i mai-juni. Vakker solitær- og rabattplante. God blomst til snitt og tørking. Klimasone: H4.

  • Allium macleanii (Kabulløk) Foto: gbif.org

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy løkplante med en rund, opptil 6 cm bred løk. Om våren vokser det opp 2-4, glinsende mørkegrønne, grunnstilte, linjeformete, opptil 8 cm brede blad fra løken.

Rødlilla, tettsittende blomster danner så en kulerund, 10 cm bred blomsterstand: Blomstring skjer i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Kabulløk trives best på en varm, solrik plass i en veldrenert, relativt næringsrik, godt sandholdig moldjord.

Allium macleanii tilrås plantet til klimasone H4. Dersom den plantes på en lun og varm vokseplass, kan den greie å overvintre over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Kabulløk er en vakker solitærplante og en god rabattplante, som plantes i bed, hager, parker, fjellhager og andre steder. Dessuten er planten en flott snittblomst, som også kan tørkes.

Planting og stell av løk

Kabulløk legges om høsten (september-oktober) i ca. 15 cm dybde, med en avstand mellom løken på ca. 25 cm. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, kan løkbedet med fordel dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kabulløk formeres med sideløker som skilles fra morløken, og legges på sensommeren (august).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss