Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koriander

Coriandrum sativum

Slektsnavnet Coriandrum, av gresk koriandron av koris = vegglus og anison = anis. Navn på koriander hos Aristofanes, 400 år før Kristus. Artsnavnet sativum = kultivert, dyrket. De knuste bladenes lukt skal etter sigende minne om vegglus og bærerens lukt av anis. Også i Sverige kalles planten koriander og noen engelske navn er Coriander (frøene), Chinese Parsley, Indian Parsley, Mexican Parsley og Cilantro (bladene).

Hjemsted/Opphav Coriandrum sativum hører opprinnelig heime i Sør-Europa og Nord-Afrika. I dag dyrkes koriander i store mengder i land som India, Pakistan, Thailand, Marokko, Nigeria, Polen, Ungarn, Romania, tidligere Jugoslavia og Sovjetunionen, Argentina og USA. Romania og Marokko er store eksportland for koriander. Dyrkes i urtehager i Norge.

50-80 cm høy, urteaktig, ettårig plante med en kjøttfull pålerot, tynne, greinete stengler og lysegrønne blad med ulik utforming oppe og nede på planten. Hvite eller rosa blomster i skjerm i juli-august. Plante som brukes som krydder i mat og drikke.

  • Coriandrum sativum (Koriander) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Botanisk beskrivelse

50-80 cm høy, urteaktig, ettårig plante med en kjøttfull pålerot og en godt forgreinet stengel som er tynn, glatt og furet, med lysegrønne blad som nederst på planten er langstilkete, skinnende grønne med brede fliker (ligner bredbladet persille), mens bladene på plantens øvre del er 2- til 3-dobbelt finnete med svært fine avsnitt (ligner dillblad). Den grønne planten og de umodne fruktene har en ubehagelig lukt, mens modne, tørre frukter har en behagelig krydderduft og en søtlig, men skarp smak.

Hvitrosa blomster som sitter i en skjerm fra juli-august. I blomsten er de ytre kronbladene lengre enn de indre. Frukta som er en kulerund spaltefrukt, er først grønn før den blir lysebrun som moden. Frøene faller av så snart de er modne.

Vekstkrav

Koriander stiller få krav til jordsminn, men den trives godt i en jevnt fuktig, godt sandholdig moldjord i sol og halvskygge. Den vokser også bra i t leirholdig jord og i både svakt sure og svakt basiske jordtyper.

Historie

Koriander er en gammel kulturplante som ble brukt alt 5000 år før Kristus, blant annet i India og Kina. Romerne brukte den til å gi smak på brødet. Planten ble omtalt i Bibelen i Mosebøkene (2. Mos 16,31 og 4. Mos 11,7), hvor det ble sagt at manna (maten Gud ga jødefolket mens de var i ørkenen) lignet korianderfrø. Koriander er en av de eldste kjente urtene, som ble dyrket i gamle egyptiske hager og frøene er funnet i egyptiske graver.

Bruk

Av korianderplanten benyttes både blad, frukter og frø. Bladene ligner europeiske persilleblader i form, med en skarp, litt søt krydderaktig lukt og en sitrusaktig til såpeaktig smak. I Europa er frøene viktigst, og når koriander nevnes er det først og fremst frøene man tenker på. I asiatisk kokekunst er det bladene som er viktigst. I Mexico brukes koriander, cilantro, hyppig, og der benyttes bladene. Koriander inngår blant annet i krydderblandingen garam masala.

Unge blad av korianderplanten, som er mye brukt i latinamerikanske, indiske og kinesiske retter, brukes enten friske som en grønnsak eller som krydder. Bladene egner seg ikke for langvarig oppbevaring. Korianderblad bør tilsettes ved slutten av matlagingen, da de ellers kan miste mye av aromaen. Men korianderblad kan fryses ned i isbitbrett for senere bruk. Korianderblomster kan brukes friske i salater. I Asia blir også den kjøttfulle roten av korianderplanten spist som en grønnsak.

Modne frø har en behagelig søt-krydret duft og brukes til å smaksette sauser, salater, kjøtt, pølser, gryteretter, chutneyer, paier, skandinaviske bakverk, likører og konfekt, som for eksempel engelske comfits. Frø er en ingrediens som finnes i karripulver. Derimot blir unge frø aldri brukt til kulinariske formål fordi de har en ubehagelig duft og en bitter smak.

I medisinsk sammenheng ble frøene brukt i te mot fordøyelsesbesvær, og planten skal ha en beroligende effekt på noen mennesker. Oljen fra frøene ble brukt til å skjule smaken av andre medisiner, brukt i salver for smertefulle revmatiske ledd og muskler, og er kjent for å ha kolesterolsenkende egenskaper. Kineserne brukte urten i eliksir for å gi udødelighet, mens den i andre kulturer ble ansett som et afrodisiakum eller appetittstimulerende middel.

Det må også nevnes at korianderplanten er svært populær hos bier, sommerfugler og andre insekter.

Allergifare

Rapporter om helesproblemer ved hobbydyrking av koriander er ikke funnet. Men en del andre planter i skjermplantefamilien kan gi hudproblemer ved nærkontakt med ferske plantedeler, på grunn av innholdet av eteriske oljer.

Formering

Koriander formeres med frø, og den selvsår seg lett. Såing i potter er særlig aktuelt for bladkoriander. Frø kan såes direkte på vokseplassen med tanke på frøproduksjon.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss