Vårvortemelk
Euphorbia epithymoidesEt synonymt navn er Euphorbia polychroma. Slektsnavnet Euphorbia kommer av gresk euforbion, en busk med melkesaft, som i sin tur kommer av eu, vel, og forbe, fõr, føde. Artsnavnet polychroma betyr mangefarget. I Sverige kalles planten gulltörel, og i England brukes navnet spurge.
Bladfellende, tuedannende staude med blad som blir oransjerøde om høsten. Små blomster som er omgitt av gule, effektfulle høyblad. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse
50 cm høy, bladfellende, opprett staude med en krypende, greinet jordstengel, som danner runde tuer. Myke, håra, butte, blågrønne blad som blir oransjerøde om høsten. Små, uanselige blomster (en hannblomst og flere hunnblomster) som sitter sammen i et klokkeformet hylster, som er omgitt av gullgule, effektfulle høyblad. Flere slike samlinger av blomster med høyblad, sitter samlet i en skjerm. Blomstring i mai-juni. Planten inneholder en giftig melkesaft, som irriterer om vi får den i øynene.
Vekstkrav og klimasone
Vårvortemelk vokser godt i tørr og fuktig, kalkholdig, næringsrik jord i sol og halvskygge. Planten bør få stå i ro, men kan deles om høsten. Men veksten står i ro 2-3 år etter deling.
Stauden tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Vårvortemelk egner seg i rabatter, store fjellhager, til villflor og som solitærplante. Planteavstand: 50 cm.
Allergi- og giftfare
Vårvortemelk inneholder slimhinne- og hudirriterende melkesaft, som bryter fram når planten skades. Melkesafta kan gi rødfarging og væskefylte blemmer på hud og slimhinner. Hele planten er giftig. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Vårvortemelk formeres med frø og topp- og basisstiklinger.