Kinasøte
Gentiana sino-ornataSlektsnavnet Gentiana er etter kong Gentis av Illyria (død 167 f. Kr.), som først brukte planten som medisinplante. Artsnavnet sino-ornata kommer av sinensis, kinesisk og ornata, smykket. Blomstene har et vakkert tegnet mønster. I Sverige heter planten höstgentiana, og i England blir den kalt showy chinese gentian.
Lav, bladfellende staude med nedliggende stengler, smale, nåleaktige blad og trompetformede blå eller hvite blomster (etter sort) i toppen av stenglene. Sen høstblomstrende rabattplante for fjellhagen. Klimasone H6.
Plantebeskrivelse
10 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med nedliggende stengler med smale, nåleaktige blad. Trompetformede, klarblå, hvite eller lyseblå blomster etter sort, som sitter enkeltvis i toppen av stenglene, i september-november.
Vekstkrav og klimasone
Kinasøte trives best i en godt drenert, kalkfattig (pH 5-7), humusrik, næringsrik jord, i halvskygge. Planten bør deles og plantes om ganske ofte, omtrent hvert 3. år, og da tidlig om våren.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Kinasøte er en god rabattplante, som er populær i fjellhager. Brukes også som bunndekke. Planteavstand: 30 cm. Stauden er også en fin snittblomst.
Allergi- og giftfare
Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Kinasøte formeres ved deling eller med frø.