Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alpesøte

Gentiana acaulis

Et synonymt navn er Gentiana kochiana. Slektsnavnet Gentiana er etter kong Gentis av Illyria (død 167 f. Kr.), som først brukte planten som medisinplante. Artsnavnet acaulis betyr uten stengel (blomsten). I Sverige heter planten alpgentiana, og i England blir den kalt stemless gentian.

Hjemsted/Opphav Alpesøte er viltvoksende i fjelltraktene i Mellom-Europa.

Lav, bladfellende staude uten stengler, med smale, ovale blad og trompetformede, mørkeblå blomster i mai-juni. Vakker fjellhageplante. Klimasone H5.

  • Gentiana acaulis (Alpesøte)

Plantebeskrivelse

10 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med smale, ovale, blanke, grønne blad. Trompetformede, 5-7 cm lange, stengelløse, mørkeblå blomster med grønne flekker i svelget, i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Alpesøte trives best i en godt drenert, kalkfattig (pH 5-7), humus- og næringsrik jord, på en solåpen plass. Planten bør deles og plantes om ganske ofte, omtrent hvert 3. år, og da tidlig om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Alpesøte er en populær fjellhageplante. Planteavstand: 25 cm. Planten bør dekkes noe i perioder med streng barfrost.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Alpesøte formeres ved deling, stiklinger eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss