Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinasøte

Gentiana sino-ornata

Slektsnavnet Gentiana er etter kong Gentis av Illyria (død 167 f. Kr.), som først brukte planten som medisinplante. Artsnavnet sino-ornata kommer av sinensis, kinesisk og ornata, smykket. Blomstene har et vakkert tegnet mønster. I Sverige heter planten höstgentiana, og i England blir den kalt showy chinese gentian.

Hjemsted/Opphav Kinasøte er viltvoksende i de sørvestre deler av Kina.

Lav, bladfellende staude med nedliggende stengler, smale, nåleaktige blad og trompetformede blå eller hvite blomster (etter sort) i toppen av stenglene. Sen høstblomstrende rabattplante for fjellhagen. Klimasone H6.

  • Gentiana sino-ornata (Kinasøte)

Plantebeskrivelse

10 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med nedliggende stengler med smale, nåleaktige blad. Trompetformede, klarblå, hvite eller lyseblå blomster etter sort, som sitter enkeltvis i toppen av stenglene, i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Kinasøte trives best i en godt drenert, kalkfattig (pH 5-7), humusrik, næringsrik jord, i halvskygge. Planten bør deles og plantes om ganske ofte, omtrent hvert 3. år, og da tidlig om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Kinasøte er en god rabattplante, som er populær i fjellhager. Brukes også som bunndekke. Planteavstand: 30 cm. Stauden er også en fin snittblomst.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kinasøte formeres ved deling eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss