‘Bonica’, klaserose
Rosa ‘Bonica’™Rosens kulturnavn er ‘MEIdomonac’. Synonyme navn er ‘Bonica 82 og Demon. Navnet Bonica er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Bonica har rosen fått fra sin franske foredler.
100-120 cm høy klaserose med opprett, noe utbredt vekst, blankt bladverk og middels store, fylte, lysrosa blomster med svak søtlig duft. Svært blomsterrik. Sterk mot soppsykdommer. Klimasone: H6-7.
Plantebeskrivelse
100-120 cm høy klaserose med opprett vekst og utoverliggende greiner. Mørkt, blankt bladverk. Middels store, fylte, lysrosa blomster med svak, søtlig duft. Blomstene folder seg ut fra varmt rosa knopper og falmer etter hvert til nesten hvitt i varmt klima. De har rynkete kronblad og lett koppform, og sitter vanligvis i klaser på 5-15. Bonica har en god gjenblomstring (remontering). Den har en svært lang og spektakulær hovedblomstring. Deretter forsetter den å produsere noen få blomster til sent på høsten. De blir etterfulgt av lysende, røde nyper, som vanligvis holder seg til neste vår.
Vekstkrav og klimasone
Klaseroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.
Rosa ‘Bonica’ kan plantes til klimasone: H6-7.
Bruksområde
Klaserose ‘Bonica’ kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 50-60 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. ‘Bonica’ er en populær rose på grunn av sin store blomsterrikdom, gode herdighet og anvendelighet. Den brukes som lav hekk og er god i rabatter og bed. Blomstene tåler regn uten å bli skygge. Sorten blir av flere omtalt som en buskrose, noe som skyldes dens blandete opphav og store anvendelighet. Den ble kåret til «Verdensrosen» i 2003. Sorten er svært populær og mye dyrket i Europa.
Allergifare
Det er ingen allergifare med ‘Bonica’.
Beskjæring
Klaserose ‘Bonica’ beskjæres årlig om våren, ned til 20-30 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).
Formering
Klaseroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).
Sykdommer
Sorten er noe utsatt for stråleflekk, en soppsykdom.