Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tigerlilje

Lilium lancifolium

Et synonymt navn er: Lilium tigrinum. Slektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr.). Artsnavnet lancifolium betyr lansettformete blad. I Sverige heter planten tigerlilja, mens det engelske navnet er Tiger Lily.

Hjemsted/Opphav Tigerlilje hører naturlig heime i Nordøst-Asia og Japan.

80-100 cm høy, løkplante med en hvit, eggformet løk, mørke stengler, lansettformede blad og oransjerøde blomster med svarte prikker, i hengende klaser i august-september. Rabattplante. Snittblomst. Klimasone: H6.

  • Tigerlilje (Lilium lancifolium) Foto Planteportalen

  • Tigerlilje (Lilium lancifolium)

  • Tigerlilje (Lilium lancifolium)

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy løkvekst med hvit, eggformet løk med tykke skjell. Rottslående, mørk purpurfarget stengel som er spindelvevhåret og som har mørke, yngelknopper i bladhjørnene. Tallrike, lansettforma, 10-20 cm lange, skruestilte blad. Oransjerøde blomster med svarte prikker i hengende klaser i august-september. En klase kan inneholde 5-15 blomster. Blomsten har tilbakerullete blomsterdekkblad og røde pollenknapper.

Vekstkrav og klimasone

Tigerlilje har ingen spesielle jordkrav, men den trives best i sur, veldrenert, men ikke for tørr jord i sol eller halvskygge. Overflødig vatn må få renne bort.

Planten tilrås plantet til klimasone H6. Det vil si at planten kan plantes over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Tigerlilje er en godt egnet til blomsterrabatter, ved busker og trær eller i staudebed. Også god til snitt. Tigerlilje bør dyrkes atskilt fra andre liljer, da den kan være smittet av virus uten selv å ta skade.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for kjøpt løk er tidlig vår. Leggedybde er ca. 20 cm og avstand mellom løkene er 20-25 cm. Deling eller omplanting bør foregå på sensommeren eller høsten, etter blomstringen og etter at de har visnet ned. Den kan stå urørt i årevis.

Allergi- og giftfare

Liliumi er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tigerlilje formeres først og fremst med yngelknopper, som dannes i bladhjørnene. Disse settes om høsten.

Sykdommer

Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.

Noen sorter

Lilum lancifolium ‘Flaviflorum’ er en sort med sitrongule blomster.

Lilium lancifolium var. fortunei er en sort med laksefargete blomster.

Lilium lancifolium ‘Flore Pleno’ er en sort med hvite, fylte blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss