Kongelilje
Lilium regaleSlektsnavnet Lilium, er fra gresk leirion, lilje (Homer, 800 f. Kr. Artsnavnet regale betyr kongelig. I Sverige heter planten kungslilja, mens engelske navn er Regal Lily, Royal Lily og King’s Lily.
80-120 cm høy, løkplante med en stor, vinrød løk, kraftige, rotslående stengler, smale, spredte blad og hvitpurpur blomster i klaser i juli-august. Rabattplante. Klimasone: H5.
Plantebeskrivelse
80-120 cm høy løkplante med en stor løk med vinrøde skjell. Kraftige, rotslående stengler med purpur flekker og tallrike, spredte blad. Smale, grågrønne, 7-13 cm lange blad med bøyd topp og en nerve.
Trakt- eller trumpetformete, 10-15 cm brede, velduftende blomster som er hvite, senere purpur utvendig og gule i halsen, og som sitter 2-15 sammen i klaser i juli-august. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Kongelilje er en villig plante som trives godt i veldrenerte, sandholdige og kalkholdige jordtyper i sol og halvskygge.
Planten tilrås plantet til klimasone H5. Kan dyrkes i milde strøk i Sør-Norge, Midt-Norge og Nordland.
Bruksområder
Kongeslilje er en godt egnet til rabatter, ved busker og trær eller i staudebed. Snittblomst.
Planting og stell av løken
Kongelilje plantes om høsten, så tidlig som mulig. Løkene legges 20-30 cm dypt og avstanden mellom løkene bør være 25-30 cm. Siden kongelilje spirer raskt om våren, er det viktig å være oppmerksom på tidlig vårfrost, og eventuelt dekke til nye skudd som har kommet opp. Den kan stå urørt i årevis.
Allergi- og giftfare
Lilium er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Duftoverfølsomme personer kan reagere på duftende blomster, særlig snittblomster. Siden noen liljer er giftige, bør ikke deler av liljer spises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Kongelilje formeres med sideløker eller med frø. Frøformering kan gi løker som blomstrer alt etter tre år.
Sykdommer
Liljer kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken. Videre kan snegler og liljebille skade plantene. Det tilrås å plukke bort disse og drepe dem. Kjemisk bekjempelse er uaktuelt i en hage.
Sorter og hybrider med kongelilje
Det finnes flere kultivarer av kongelije. Lilium regale ‘Royal Gold’, har gule blomster.
Keiserliljer er et hybridkompleks med artene kongelilje, oransjelilje (Lilium henryi), Lilium sargentiae, Lilium sulphureum og flere andre arter. Av de mange sorter som tilhører keiseliljer kan nevnes: ‘African Queen’, ‘Black Dragon’, ‘Pink Perfection’ og ‘Bright Star’.