Vårfloks ‘White Delight’
Phlox subulata ‘White Delight’Et annet navn som er brukt på vårfloks er Phlox subulata-hybrider. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet subulata betyr sylformet (bladene). I Sverige kalles arten mossflox, mens noen engelske navn er Moss Phlox 'White Delight', Creeping Phlox 'White Delight' og Alpine Phlox 'White Delight'
20 cm høy, alltidgrønn, teppedannende staude, med tett vekst, sylformete blad og duftende, hvite blomster, i mai-juni. God bunndekke- og fjellhageplante. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse av vårfloks (Phlox subulata)
5-15 cm høye, alltidgrønne, teppedannende planter med små, nål- eller sylaktige blad, som, er grågrønne eller brunlige om vinteren.
Blomsten som er ca. 2 cm bred, har smale kronblad med fem, flate, kronbladlignende, avrundete fliker, med et hakk i enden, i blå, rosa, røde og hvite fargenyanser (etter sort). Plantene er oversådd med duftende blomster i blomstringstiden. Blomstring i mai-juni. Kapselfrukter.
Sortsbeskrivelse
Phlox subulata ‘White Delight’ er en 20 cm høy, teppedannende staude med tett vekst og duftende, hvite blomster, i mai-juni. Svært, rik blomstring.
Vekstkrav og klimasone
Vårfloks trives i nesten all slags veldrenert, moldholdig, godt kalkholdig jord i sol og halvskygge. Overvintrer som grønne tuer og bør tildekkes om våren så lenge det er tele i jorden, for å unngå at vårsola tørker ut plantene. Det anbefales at den omplantes ofte. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren.
Vårfloks tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Vårfloks er en utmerket bunndekke- og fjellhageplante, men den brukes også i rabatter og på plantemurer. Planteavstand: 40 cm. Plantene bør renses etter blomstring.
Allergi- og giftfare
Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Vårfloks formeres med deling.