Hageblåpute ‘Dr. Mules’
Aubrieta deltoidea ‘Dr. Mules’Synonyme navn er hagepute, Aubrieta- hybrider, Aubrieta-hybrid og Aubrieta x cultorum-hybrid. Slektsnavnet stammer fra den franske dyre- og plantemaleren Claude Aubriet (1665-1742). I Sverige kalles planten Aubrieta og i England brukes navn som Aubrieta og Rock Cress.
10 cm høy, teppedannende staude med små, hårete, alltidgrønne blad (som overvintrer) og store, mørke fiolette blomster i mai-juni. Allergivennlig fjellhageplante. Klimasone H6.
Beskrivelse av Aubrieta x cultorum
10 – 15 cm høy, teppedannende staude med sterkt greinete stengler, alltidgrønne, små spadeformete, oftest gråhårete blad som overvintrer.
Små, tettsittende blomster i fargenyanser av blått, fiolette, hvitt, rosa og rødt, alt etter sort. Blomstene sitter så tett på stenglene at de danner tette fargetepper, i mai-juni. Blomstene har 4 store kronblad, og de sitter i små klaser. Arten og noen sorter har kapselfrukter med frø.
Sortsbeskrivelse
Aubrieta x cultorum ‘Dr. Mules’ er en 10 cm høy, teppedannende staude med små, gråhårete, alltidgrønne blad, som overvintrer. Blomsterrik plante med store, mørke fiolette blomster i mai-juni.
Vekstkrav og klimasone
Aubrieta trives best I tørr, veldrenert, næringsrik, sandholdig og godt kalkholdig jord i full sol. Planten kan råtne på fuktig jord (rothalsråte). Regelmessig tilgang på vann og næring i blomstringsperioden gir en rik blomstring.
Hageblåpute ‘Dr. Mules’ tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Hageblåpute egner seg godt i fjellhager og på plantemurer som en fugeplante. Flere planter bør plantes sammen. I områder med mye barfrost om vinteren, bør planten dekkes noe med et luftig dekke. Tilbakeskjæring etter blomstring reduserer omfanget av puten og gir ei tettere pute. Planteavstand 30 cm. Aubrieta trenger ingen omplanting de første 6-8 år. Ved omplanting bør planten få med en stor rotklump, slik at de svært fine røttene ikke skades.
Allergifare
Aubrieta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Planten formeres med deling og med toppstiklinger.