Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageskrinneblom ‘Superba’

Arabis caucasica ‘Superba’

Synonyme navn på arten er hageskrinneblomst, Arabis albida og Arabis alpina ssp. caucasica. Slektsnavnet Arabis, arabisk, kommer fra latin arabs og gresk arabis. Artsnavnet caucasica betyr kaukasisk. Den russiske botanikeren Christian Stevens (1781-1863) oppdaget planten i Kaukasus i 1805, og han kalte den Arabis albida. I Sverige kalles planten fagertrav, og i England brukes navn som garden arabis, Caucasian rockcress og mountain rockcress.

Hjemsted/Opphav Hageskrinneblom stammer fra fjellstrøk rundt Middelhavet, i Vest-Asia, Makaronesia og i Øst-Afrika. Det er kun hybrider (krysninger) i form av navnesorter, som dyrkes i dag.

20 cm høy, teppedannende staude med alltidgrønne, lodne, grågrønne blad og hvite, duftende blomster i klaser i april-mai. God fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Arabis caucasica ‘Superba’ (Hageskrinneblom 'Superba') Foto: floragard.de

Beskrivelse av arten Arabis caucasica

10 – 20 cm høy, bladfellende stauder med en krypende vekst som gjør at de raskt vokser sammen til tepper. De små, alltidgrønne bladene har en tett hårvekst som gir de en grågrønn farge og de har glisne tenner. En hurtigvoksende staude.

Hvite, honningduftende blomster som sitter i relativt store, opprette klaser i april-mai. Frukta er ei linjeformet skulpe (belgfrukt).

Sortsbeskrivelse

Arabis caucasica ‘Superba’ er en 20 cm høy, teppedannende hageskrinneblom med alltidgrønne, grågrønne, lodne, små blad og blårosa blomster, som dufter av honning og som sitter i klaser i april-mai.

Vekstkrav og klimasone

Arabis trives best i tørr, godt sandholdig, mager, kalkholdig jord på en solrik plass. Men stauden vokser også godt i andre typer jord, som ikke er fuktig. Hageskrinneblom bør ikke gjødsles. Arabis må få stå flere år på samme sted uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Arabis er en av våre beste fjellhageplanter, og den egner seg godt på murer og andre lysåpne steder. Stauden kan skades av barfrost og skiftende snødekke. I slike områder bør de dekkes noe vinters tid. Tilbakeskjæring av puten etter blomstring reduserer omfanget av puten og gir ei tettere vekst. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Plantesaften hos planter i korsblomstfamilien kan hos enkelte gi irritasjoner i hud og slimhinner. Skaderisikoen ved hobbydyrking regnes som minimal. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hageskrinneblom formeres med deling om våren etter blomstring, eller med toppstiklinger om sommeren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss