Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Snøsløyfe

Iberis sempervirens

Slektsnavnet Iberis er av gresk iberis. Kan vise til latin iberis eller iberer, som er navnet på et folkeslag, blant annet i Georgia. Artsnavnet sempervirens betyr alltidgrønn (bladene). I Sverige heter planten vinteriberis og i England brukes navnene evergreen candytuft og perennial candytuft.

Hjemsted/Opphav Snøsløyfe er viltvoksende i Sør-Europa.

Alltidgrønn halvbusk med mørkegrønne, avlange, tykke blad og små, hvite blomster i klaser i mai-juni. Klimasone:H4-6, etter sort.

  • Snøsløyfe (Iberis sempervirens)

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, alltidgrønn halvbusk med kraftige, godt forgreinete stengler med mørkegrønne, alltidgrønne, avlange, tykke og snaue blad. I toppen av stenglene sitter 5 cm brede, klaser med små, hvite blomster, i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Snøsløyfe trives best i godt drenert, men jevnt fuktig, næringsrik jord, helst i sol. Plantene blir ikke så tette i skygge. Planten kan skjæres ned til 2/3 etter blomstring. På utsatte steder med barfrost bør planten dekkes til med bar eller lignende materiale.

Stauden tilrås plantet til klimasone H4-6.

Bruksområder

Snøsløyfe er en god plante til rabatter, fjellhager, murer og skråninger. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking er kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Snøsløyfe formeres helst med topp- eller basisstiklinger på forsommeren.

Sorter

Det er flere sorter i handelen. Sorten Little Gem’ er hvit, finbladet og 15 cm høy, mens sorten ‘Schneeflocke’ er hvit, 25 cm høy, og den sprer seg.