Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagerips ‘Rød Hollandsk’

Ribes rubrum 'Rød Hollandsk'

Et synonymt navn er Ribes rubrum ‘Viking’. Slektsnavnet Ribes kommer trolig fra arabisk eller persisk ribas, som betyr med syrlig smak. Artsnavnet rubrum betyr rød (fruktene). Sorten anses som nederlandsk (derav det norske navnet). På svensk brukes navnene vita og röda vinbär, og mens engelske navn er redcurranr eller red currant.

Hjemsted/Opphav Arten Ribes rubrum er opphav til alle ripssortene som dyrkes i dag. Flere botanikere anser arten som en «samleart» som kan ha oppstått ved en hybridisering mellom villrips (Ribes spicatum), skogrips (Ribes sylvestre) og muligens andre arter. I Norge regnes Ribes rubrum som forvillet nord til Finnmark. Sorten ‘Rød Hollandsk’ har vært hovedsort i Norge i flere tiår.

Løvfellende, kraftig bærbusk med opprett, bred vekst, hårete skudd og blad, store, 3-lappete blad og røde bær i klaser. Nøysom og allergivennlig hagebær. Klimasone: H6-7.

  • Ribes eubrum 'Rød Hollandsk' (Hagerips 'Rød Hollandsk')

Plantebeskrivelse

Opptil 1-2 m høy, løvfellende, bred busk med kraftig, opprett vekst. Hagerips har kraftige, tykke skudd og grålige kvister med en tydelig avskallende bark. Gråsvarte til mørkt fiolette, 7 mm lange knopper, som er egg- eller kjegleformet. Fra knoppene går to nedløpende striper. Både skudd og blad er håret.

Store, grunt 3-5 lappete blad med dypt hjerteformet grunn og som mangler kjertelhår på undersiden.

Blomstene er grønnlige og sitter opptil 20 sammen i hengende klaser. Blomstring i mai, men det er mange dagers forskjell i blomstringstid mellom den første og den siste blomsten i klasen.

De røde bærene som sitter i lange klaser, har en svært syrlig, aromatisk smak. Sorten gir en svært stor avling av bær med god smak og saftkvalitet. Bærene modnes middels tidlig, dvs. først i august i Sør-Norge og i september i Nord-Norge. Høstetida er august-september.

Vekstkrav og klimasone

Rips er en nøysom busk som klarer seg på flere slags jord, i sol, vind og dyp skygge. Men den trives best på moldholdig, næringsrik, fuktig jord i halvskygge. Busken voksen godt i leirjord.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Rips er en viktig hagebær hos oss, og den dyrkes på grunn av de spiselige fruktene som brukes til matlaging, blant annet til saft, syltetøy og gele.

Allergifare

Ribes er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hagerips tåler sterk beskjæring, og bør skjæres ned til 10-15 cm over bakken ved planting. Senere år bør greiner som er 7 – 8 år gamle skjæres bort. Ved å ta bort et par gamle greiner i året vil nye greiner vokse opp etter hvert, og det kan høstes bær årlig av de greinene som står igjen. All beskjæring gjøres om våren før veksten tar til.

Eldre bærbusker (15 – 20 år gamle) kan fornyes ved en hard tilbakeskjæring. Ofte bør hele busken skjæres ned til ca. 30 cm. Beskjær noen busker hvert år.

Formering

Hagerips formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Sykdommer

‘Rød Hollandsk’ er lite utsatt for sykdommer.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss