Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagerips, med sorter

Ribes rubrum

Slektsnavnet Ribes kommer trolig fra arabisk eller persisk ribas, som betyr med syrlig smak. Artsnavnet rubrum betyr rød (fruktene). På svensk brukes navnene vita og röda vinbär, og mens engelske navn er redcurranr eller red currant.

Hjemsted/Opphav Arten Ribes rubrum er opphav til alle ripssortene som dyrkes i dag. Flere botanikere anser arten som en «samleart» som kan ha oppstått ved en hybridisering mellom villrips (Ribes spicatum), skogrips (Ribes sylvestre) og muligens andre arter. I Norge regnes Ribes rubrum som forvillet nord til Finnmark. Arten trives under kjølige forhold og har vært viktig for frilandshagebruket i Norden.

Løvfellende bærbusk med opprett vekst, hårete skudd og blad, store, 3-lappete blad og røde bær i klaser. Nøysom og allergivennlig hagebær. Klimasone: H5-8, alt etter sort.

  • Ribes rubrum 'Jonkh(Hagerips)

Plantebeskrivelse

Opptil 1-2 m høy, løvfellende, bred busk med opprett vekst. Hagerips har kraftige, tykke skudd og grålige kvister med en tydelig avskallende bark. Gråsvarte til mørkt fiolette, 7 mm lange knopper, som er egg- eller kjegleformet. Fra knoppene går to nedløpende striper. Både skudd og blad er håret. Store, grunt 3-5 lappete blad med dypt hjerteformet grunn og som mangler kjertelhår på undersiden. Blomstene er grønnlige og sitter opptil 20 sammen i hengende klaser. Blomstring i mai, men det er mange dagers forskjell i blomstringstid mellom den første og den siste blomsten i klasen. Bærene er røde og svært syrlige. Modningstida er avhengig av sorten.

Vekstkrav og klimasone

Rips er en nøysom busk som klarer seg på flere slags jord, i sol, vind og dyp skygge. Men den trives best på moldholdig, næringsrik, fuktig jord i halvskygge. Busken voksen godt i leirjord.

Busken tilrås plantet til klimasone H5-8, alt etter sort (se under sorter nedenfor).

Bruksområder

Rips er en viktig hagebær hos oss, og den dyrkes på grunn av de spiselige fruktene som brukes til matlaging, blant annet til saft, syltetøy og gele.

Allergifare

Ribes er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hagerips tåler sterk beskjæring, og bør skjæres ned til 10-15 cm over bakken ved planting. Senere år bør greiner som er 7 – 8 år gamle skjæres bort. Ved å ta bort et par gamle greiner i året vil nye greiner vokse opp etter hvert, og det kan høstes bær årlig av de greinene som står igjen. All beskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Eldre bærbusker (15 – 20 år gamle) kan fornyes ved en hard tilbakeskjæring. Ofte bør hele busken skjæres ned til ca. 30 cm. Beskjær noen busker hvert år.

Formering

Hagerips formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Anbefalte sorter

‘Gullan’, hagerips (Ribes rubrum ‘Gullan’)

Sort med opprett vekst og middels til store bær i lange klaser. Gir middels avling av bær med god smak. Bæra modner middels tidlig – først i august. Noe utsatt for bladsopper. Fin til vinlegging. Aktuell for Nord-Norge.

Sorten tilrås til klimasone H7.

Hagerips ‘Hvit Hollandsk’

‘Hvit Hollandsk’, hagerips (Ribes rubrum ‘Hvit Hollandsk’)

Sort med svak til middels vekst og middels store bær. Gir middels avling av gulhvite, lite sure bær med god smak. Bæra modner middels tidlig til tidlig – sist i juli. Utsatt for bladsopper. Fin til vinlegging.

Sorten tilrås til klimasone H5-6.

‘Atlas’, hagerips (Ribes rubrum ‘Atlas’)

Sort med utbredt, åpen vekst og middels til store bær i lange klaser. Gir middels til stor avling av litt lyse bær med god smak. Bæra modner tidlig – sist i juli. Sterk mot sykdommer. Anbefalt for Nord-Norge. Ikke utprøvd i Sør-Norge.

Sorten tilrås til klimasone H8.

Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’ (Hagerips)

‘Jonkheer van Tets’, hagerips (Ribes rubrum Jonkheer van Tets’)

Sort med kraftig, opprett vekst og middels til store bær i lange klaser. Gir stor avling av bær med god smak og saftkvalitet. Bæra modner tidlig – sist i juli. Lite utsatt for sykdommer.

Sorten tilrås til klimasone H5-6.

‘Jotun’, hagerips (Ribes rubrum ‘Jotun’) Norsk sort.

Sort med middels kraftig, opprett vekst og middels til store bær i lange klaser. Gir stor avling av sure bær med god kvalitet. Bæra modner middels tidlig – først i august. Lite utsatt for sykdommer.

Sorten tilrås til klimasone H5-6.


Hagerips ‘Losvar’

‘Losvar’, hagerips (Ribes rubrum ‘Losvar’) Lokalsort fra Alta.

Sort med nokså kraftig, opprett vekst og litt små bær i lange klaser. Gir stor avling i Nord-Norge av bær med god smak og kvalitet. Bæra modner seint – midt i august. Lite utsatt for sykdommer.

Sorten tilrås til klimasone H7-8.

Hagerips ‘Rosetta’

‘Rosetta’, hagerips (Ribes rubrum ‘Rosetta’) Nederlandsk sort.

Sort med middels kraftig og middels opprett vekst. Svært store bær i klaser med svært mange bær. Gir stor avling av bær med god, sur smak. Fin saftkvalitet. Bæra modner tidlig – sist i juli. Lite utsatt for sykdommer. Kun aktuell for Sør-Norge.

Sorten tilrås til klimasone H5-6.

Hagerips ‘Rød Hollandsk’

‘Rød Hollandsk’, hagerips (Ribes rubrum ‘Rød Hollandsk’) (Syn. ‘Viking’)

Sort med kraftig, opprett vekst og store bær i lange klaser. Gir svært stor avling av bær med god smak og saftkvalitet. Bæra modner middels tidlig – først i august. Modner i september i Nord-Norge. Lite utsatt for sykdommer. Har vært hovedsort i Norge i flere tiår.

Sorten tilrås til klimasone H6-7.

 

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss