Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Solbær ‘Ben Tron’

Ribes nigrum 'Ben Tron'

Slektsnavnet Ribes kommer trolig fra arabisk eller persisk ribas, som betyr med syrlig smak. Artsnavnet nigrum betyr svart (fruktene). På svensk brukes navnene svarta vinbär eller solbär, og i England brukes navnene Blackcurrant eller European Blackcurrant.

Hjemsted/Opphav Arten solbær har sin naturlige utbredelse i Europa til Sentral-Asia og i Himalaya. I Norge regnes den som viltvoksende i Sør-Varanger og på Østlandet, men solbær finnes også forvillet mange andre steder. Sorten ‘Ben Tron’ er en skotsk sort.

Løvfellende bærbusk med opprett vekst, grovtannete, 3-lappete blad og svarte, søte bær med en god farge. Vitaminrik, nøysom og allergivennlig hagebær. Klimasone: H5.

  • Ribes nigrum 'Ben Tron'. Solbær 'Ben Tron'.

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy, løvfellende, busk med opprett vekst. Rotsystemet er kraftig og godt forgreinet. Kvisten er grålig til gulbrun med gule kjertler. Skuddene er håret en kort periode etter at de har begynt å vokse. Stilkete, 5-10 cm lange, 3-5 lappete blad med grove tenner. Bladundersiden har små rødgule kjertler, som gir busken en karakteristisk, aromatisk duft. Små, klokkeformete blomster, som er grønne på utsiden og rødlige til hvite inni. Blomstring mai-juni. Middels store, runde, svarte, ofte glinsende frukter som sitter i hengende klaser. . Gir stor avling med gode, søte bær, med god farge. Bæra modner tidlig – sist i juli. Høstetid i august.

Vekstkrav og klimasone

Solbær er en nøysom busk som klarer seg på flere slags jord, i sol, vind og dyp skygge. Men den trives best på moldholdig, næringsrik, fuktig jord i halvskygge. Busken voksen godt i leirjord.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Solbær er kanskje vår viktigste hagebær og den dyrkes på grunn av de spiselige fruktene som brukes til matlaging. I dag blir solbær dyrket kommersielt til fremstilling av C-vitaminrik saft, syltetøy og likør. Sorten er ei god spisebær.

Allergifare

Ribes er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Solbær tåler sterk beskjæring, og bør skjæres ned til 10-15 cm over bakken ved planting. Senere år bør greiner som er 5 – 6 år gamle skjæres bort. Ved å ta bort et par gamle greiner i året vil nye greiner vokse opp etter hvert, og det kan høstes bær årlig av de greinene som blir igjen. All beskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Eldre bærbusker (15 – 20 år gamle) kan fornyes ved en hard tilbakeskjæring, ofte bør hele busken skjæres ned til ca. 30 cm. Beskjæres noen busker hvert år, blir det en årlig bæravling.

Formering

Solbær formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Sykdommer

Sorten er sterk mot sykdommer.


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss