Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svarthyll ‘Black Beauty’

Sambucus nigra ‘Black Beauty’

Et synonymt navn er Sambucus nigra ‘Gerda’. Slektsnavnet Sambucus er et gammelt latinsk navn på hyll, trolig fra sambuca, en slags harpe laget av ved fra svarthyll. Danskene mener at ordet hyll kan komme av hul. Margen i gamle stammer råtner bort og de blir hule. Artsnavnet nigra betyr svart, som viser til de svarte bærene. På svensk heter busken arten fläder, mens engelske navn på arten er Elder, Black Elder og European Elder.

Hjemsted/Opphav Svarthyll har sin naturlige utbredelse i Europa, Nord-Afrika og Sør-Asia, der den danner 6-10 m høye busker eller trær. Sorten ‘Black Beauty’ en hybrid som stammer fra HRI-East Malling Institute, i England.

3-4 m høy, løvfellende, rasktvoksende, opprett busk med et mørkt lilla, nesten svart, flika bladverk, duftende, lysrosa blomster i flate skjermer og svarte steinfrukter. Vakker kontrastplante. Klimasone: H4-5.

  • Sambucus nigra 'Black Beauty' (Svarthyll 'Black Beauty')

Beskrivelse av arten Sambucus nigra

3-4 m høy, løvfellende, rasktvoksende, bred busk med opprett greiner, brungrå, korkaktig, furete stammebark og stor hvit marg. Gråbrune årsskudd med mange, store korkporer (lenticeller) og store tydelige bladarr med flere karstrenger.

Motsatte, mørkegrønne, ulikefinnete blad, oftest med 5, omvendt eggformete, sagtannete, spisse småblad. Bladundersiden er lysere. Bladene får en særegen lukt når de gnies.

Hvite, velluktende blomster i store, flate halvskjermer i juni-juli. Purpursvarte, spiselige steinfrukter i hengende fruktstander, i september–oktober.

Sortsbeskrivelse

Sambucus nigra ‘Black Beauty’ er en 3-4 m høy busk med et mørt lilla nesten svart bladverk og lysrosa blomster med duft, i store skjermer, i juni-juli. En svært vakker kontrastplante. Ellers er bygningstrekk som arten.

Vekstkrav og klimasone

Svarthyll er en vindsterk busk som trives best på næringsrik, kalkholdig, porøs, jevnt fuktig jord. Men den vokser på nesten all slags jord. Rikest blomstring og fruktsetting i full sol. Tåler å vokse i byklima.

Sambucus nigra  ‘Black Beauty’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Svarthyll ‘Black Beauty’ er en vakker frittstående busk, men den egner seg også godt i grupper sammen med andre busker. Den er en svært god kontrastplante. Busken tåler saltsprut i lufta, og er derfor en god kystplante. Den vokser også godt i byklima. Busken er populær hos bier, sommerfugler og fugler. Hjorten liker ikke planten.

Allergi- og giftfare

Sambucus (hyll) forårsaker høysnue hos ca. en fjerdedel av bjørkeallergikerne. Svarthyll har spiselige frukter. De grønne delene av planten inneholder glykosider og er giftige. Men ingen alvorlige forgiftninger er kjent hos oss. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Svarthyll ‘Black Beauty’ trenger sterk beskjæring om det ikke skal ta mer plass en tiltenkt. Siden hyll blomstrer på årsskudd, bør planten beskjæres om våren med tanke på god blomstring.

 Formering

Svarthyll formeres mest med stiklinger. Både skuddstiklinger (grønnstiklinger) og kviststiklinger går bra.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss