Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alpeleddved

Lonicera alpigena

Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet alpigena betyr fra Alpene. I England brukes navnet alpine honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Alpeleddved finnes viltvoksende i fjellområder i Sør- og Mellom-Europa. Busken er plantet i Europa siden 1500-tallet.

2-3 m høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst, store, mørkegrønne blad, gulrøde blomster og vakre røde frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H5.

  • Lonicera alpigena (Alpeleddved)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende, kraftig busk med tett, opprett vekst. Greiner med lysegrå, fliset, litt avskallende bark.

Motsatte, mørkegrønne, svakt glinsende, elliptiske, 5-10 cm lange blad med en lysere og svakt håret underside.

Gule til svakt rødbrune blomster på opprett, lange stilker i mai-juni. Senere kommer mørkerøde, glinsende, 1-3 cm brede, hengende bærfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Alpeleddved er en nøysom busk som har små krav til jorda og som trives både i sol og halvskygge. Busken vokser godt både i sand- og leirjord, og i tørr- og fuktig jord. Tåler et pH-område mellom 4,5 og 8.

Lonicera alpigena tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Lonicera alpigena er en vindsterk busk til buskgrupper, lé- og skjermplanting. Planteavstand i gruppe er 2-5 m. Sorten trives og utvikler seg godt både i kyststrøk og i innlandsbygder.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Alpeleddved tåler beskjæring, men den trenger sjelden beskjæring. Eldre busker kan fornyes ved at en og annen grov grein skjæres helt ned før veksten tar til om våren. Dermed blir det tett nyvekst. Gamle busker tåler å beskjæres godt tilbake. Busken trenger lite stell.

Formering

Alpeleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss