Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydleddved

Lonicera korolkowii

Navn og opprinnelse. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet korolkowii er etter den russiske generalen N. I. Korolkow, fra Turkestan, som fant planten og sente frø av arten til Arboretum Lavalle, Segrez, i Frankrike. I England brukes navnet blue-leaf honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Lonicera korolkowii finnes viltvoksende i Turkestan, et landområde i Sentral-Asia. Busken finnes også spredt i Afghanistan og Pakistan.

3-4 m høy, løvfellende, opprett busk med lange, litt overhengende greiner, rosa, duftende blomster og rødoransje frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H6.

  • Lonicera korolkowii (Prydleddved)

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, løvfellende, opprett, tettgreina busk med lange, litt overhengende, fint håra greiner.

Motsatte, lyse grågrønne, brede eggformet til elliptiske, 2-2,5 cm lange, blådoggete blad med en dunhåret underside.

Rosa eller lysrosa blomster i juni, og rødoransje bærfrukter i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Prydleddved er en nøysom busk som har små krav til jorda og som trives både i sol og halvskygge. Busken kan plantes i både lett jord og leirjord.

Lonicera korolkowii tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Lonicera korolkowii er en vindsterk busk som egner seg i buskgrupper og til lé- og skjermplanting. Planteavstand i gruppe er 3-5 m. Busken trives både i kalde innlandsstrøk og i hager langs kysten. Den tåler byklima.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Bærene er svakt giftige og ved spising kan bærene forårsake brekninger. Men alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Prydleddved tåler beskjæring godt, men den trenger sjelden beskjæring. Eldre busker kan fornyes ved at en og annen grov grein skjæres helt ned før veksten tar til om våren. Dermed blir det tett nyvekst. Gamle busker tåler å skjæres godt tilbake. Busken trenger lite stell.

Formering

Prydleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

Sorter

Lonicera korolkowii ‘Zabelii’ er en 3-4 m høy, sort med mørkerøde blomster. Men sorten er som arten plaget med sykdommer på bladverket. Klimasone: H5.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss