Bjørkebladspirea ‘Tor’ E
Spiraea betulifolia ‘Tor’ EEt synonymt navn er bjørkespirea. Det norske navnet har sin årsak i at bladene i fasong ligner bladene til dunbjørk (Betula pubescens). Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet betulifolia betyr blad som Betula (bjørk). Sorten ‘Tor’ kommer opprinnelig som stiklingsmateriale fra planter i Gøteborg botaniske hage, produsert fra japansk originalfrø. I Sverige kalles planten björkspirea, mens det engelske navnet er Birchleaf Spirea.
60-100 cm høy, bred, tettgreinet busk med kompakt vekst. Rødbrune kvister, små, eggformete blad og hvite blomster i tette, halvskjermer. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H8.
Plantebeskrivelse
60–100 cm høy, løvfellende, tettgreina busk med kompakt vekst. Rødbrune, noe kantete skudd og tannete, 3-5 cm lange blad med lysere underside enn overside. Røde og oransjegule høstfarger. Hvite blomster i vide halvskjermer i toppen av skuddene i juni-juli. Rik blomstring, også hos unge planter. Dekorative, små skolmkapselfrukter med små frø, i september og oktober.
Vekstkrav og klimasone
Bjørkebladspirea er en nøysom busk som trives best på solrik plass i moldholdig, næringsrik, jevnt fuktig jord med en nøytral eller svakt sur jordreaksjon (pH 5,5-7).. Men busken greier seg også godt i halvskygge og på leir- og sandjord. Ingen årlig gjødsling er nødvendig.
Busken tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
På grunn av sin gode dekkevne egner den seg godt i buskgrupper, ikke minst i skråninger og til bunndekke. Anbefalt planteavstand er 0,6 – 0,8 m. Den benyttes også mye som fri hekk, da med 2-3 planter pr. m. Busken anbefales også sterkt til bruk i veganlegg i en avstand av minst 2-3 m fra vegbanen. Den tåler noe salt. Den er sjelden utsatt for sykdom. Bjørkebladspirea fremmer dyre- og fuglelivet. Den kan plantes i hele Norge.
Allergifare
Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.
Beskjæring
Bjørkebladspirea trenger sjelden beskjæring da den danner tette busker uansett. Men den tåler hard skjæring. Beskjæringa kan foretas tidlig på sommeren etter blomstring eller om våren.
Formering
Bjørkebladspirea formeres vegetativt med kviststiklinger eller grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli.