Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vintermispel ‘Coral Beauty’

Cotoneaster x suecicus ‘Coral Beauty’

Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som ligner. Artsnavnet suecicus betyr fra Sverige (Suecia). Det norske navnet vintermispel, viser til buskens alltidgrønne blad. På svensk kalles arten oxbär, mens engelske navn er Coral Beauty Cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Vintermispel er krysninger (hybrider), hvor en av foreldreartene er teppemispel (Cotoneaster dammeri). Kultivaren ble første gang markedsført av Hoogendorn i 1967.

20-60 cm høy og 3-4 m bred, eviggrønn, rasktvoksende busk med lange, krypende, rotslående greiner, små, blanke, alltidgrønne blad, hvite blomster og oransjerøde frukter. Allergivennlig, markdekker for en solrik plass. Klimasone: H4 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Cotoneaster x suecicus 'Coral Beauty' (Vintermispel 'Coral Beauty') Foto: landscapeplants.oregonstate.edu

Beskrivelse av hybriden Cotoneaster x suecicus

20-60 m høy, eviggrønn, hurtigvoksende busk med en utoverliggende vekst med lange, buete, rotslående greiner. Lange årsskudd gir en noe uryddig vekst. Skruestilte, hårete knopper som er halvåpne fra de dannes om høsten til knoppsprett om våren.

Blanke, mørkegrønne, 1–2 cm lange, helrandete, elliptiske blad.  Hvite blomster, som sitter 2-6 sammen i klaser, i mai – juni. Store, røde steinepler fra september-november.

Sortsbeskrivelse

Cotoneaster x suecicus ‘Coral Beauty’ er en 20-60 cm høy, eviggrønn busk med utbredt vekst, lange, rotslående greiner og små, blanke, mørkegrønne, alltidgrønne blad.

Hvite, små, tallerkenformete blomster, som sitter 2-6 sammen i juni-juli. Oransjerøde steinepler i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Vintermispel stiller små krav til jorda, men den trives best på lett, godt drenert jord på en solrik plass. Men den tåler mye skygge. Plantes mispel på et sted hvor det har vokst mispel før, bør jorda skiftes ut før planting. Planten trenger ingen gjødsling.

Cotoneaster x suecicus ‘Coral Beauty’ tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Vintermispel er en markdekkende plante som egner seg godt til bunndekke, skråninger og i store plantekasser. Busken danner ikke så tette tepper at den holder ugraset borte. Derfor er et godt plantedekke avhengig av at det er fritt for rotugras ved planting, og en intensiv ugraskamp i 2-3 år inntil plantedekket har lukket seg. I plantekasser og i skråninger er det sterkt å anbefale at det legges barkduk under plantene ved planting. Planteavstand i gruppe: 1-3 m.

Busken greier seg godt langs kysten i kjølig kystklima og i låglandet i innlandet i Sør-Norge. På steder med barfrost, får bladene en del sviskade om vinteren, men busken kommer igjen med nye blad.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Vintermispel tåler sterk beskjæring, og den kan skjæres gjennom hele sesongen.  Dens uryddige vekst gjør at greiner tidvis må skjæres tilbake. Siden busken blomstrer på fjorårsskudd, vil sommerskjæring gi mest blomster og frukter.

Formering

Busken formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved avlegging (greiner gror fast til underlaget).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss