Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Flikkranstopp ‘Crispa’

Neillia (Stephanandra) incisa ‘Crispa’

Slektsnavet Stephanandra kommer fra gresk stephanos, som betyr krone, krans og andron, som betyr mann, og som viser til pollenbærerne som sitter i en krans. Artsnavnet incisa betyr innskåret, fliket, og viser til de flikete bladene. Sortsnavnet ’Crispa' som betyr kruset, viser også til bladene som er rynket. I Sverige kalles planten liten stefanandra og i England blir den kalt Cutleaf Stephanandra og Lace Shrub.

Hjemsted/Opphav Arten Stephanandra incisa finnes viltvoksende i Japan, Korea og Taiwan. Sorten ’Crispa’ ble funnet i Asger M. Jensens planteskole, Holmstrup i Danmark i 1930, og har vært i handelen siden 1949.

50-70 cm høym krypende eller helt lav busk med tueformet vekst, sikksakkformete greiner, sterkt flikete blad og små, gulhvite blomster. Allergivennlig og nøysom plante som tåler stor snøtyngde. Klimasone: H5-6.

  • Flikkranstopp (Stephanandra incisa 'Crispa')

  • Flikkranstopp (Stephanandra incisa 'Crispa')

  • Flikkranstopp (Stephanandra incisa 'Crispa')

  • Flikkranstopp (Stephanandra incisa 'Crispa')

  • Flikkranstopp (Stephanandra incisa 'Crispa')

  • Flikkranstopp (Stephanandra incisa 'Crispa')

Plantebeskrivelse

50-70 cm høy, krypende eller helt lav, løvfellende, busk med tett, tueformet vekst. Tynne, overhengende, sikksakkformete greiner med skruestilte knopper. Greiner som blir liggende tett inntil bakken, setter lett røtter. Små, rynkete, sterkt flikete og dobbelt sagtannete blad, som minner om bregneblader. Lansettformete og utstående øreblad, som sitter ved basis av bladene. Rødgule høstfarger. Sent bladfall. Små, gulhvite blomster i korte klaser på sideskudd i juni-juli. Frukta er en liten, rund skolmkapsel.

Vekstkrav og klimasone

Flikkranstopp er en nøysom, vindsterk og skyggetolerant busk, som trives best på lett, humusrik (godt moldholdig) jord med pH mellom 5 og 7.  Den er følsom for sterk uttørking, og gjødselvann direkte på bladene skader disse.

Busken tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Flikkranstopp er godt egnet i skråninger, trafikkøyer, i forkant av høyere planter og langs murer (om jorda ikke er tørr). Busken er også en god bunndekkeplante, men sen vegetering om våren gir ugras et konkurransefortrinn. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m. Busken er utsatt for uttørking på steder med barfrost, men er god på steder med stabilt snødekke. Tåler stor snøtyngde. Busken anbefales i veganlegg (40-50 km/t) i en avstand av 5-8 m fra veibanen. Busken tåler noe salt i jorda, men misliker direkte saltsprut. Jorda bør være fri for rotugras før planting, da kranstopp tåler sprøyting dårlig. Det anbefales å bruke barkduk ved planting, som kan dekkes med et tynt lag singel ovenpå duken for syns skyld.

Den utvikles godt i kjølig kystklima til og med Trøndelag. I lavlandet er den uskadd på steder med stabilt snødekke.

Allergifare

Stephanandra er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Beskjæring

Flikkranstopp blir tett uten beskjæring. Siden blomstene betyr lite for buskens prydverdi, kan en beskjæring gjøres når som helst i sesongen.

Formering

Flikkranstopp formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss