Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Teppemispel

Cotoneaster dammeri

Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som ligner. Artsnavnet dammeri er etter den tyske botanikeren Carl Dammer (1860-1920). På svensk kalles den krypoxbär, mens i England heter den Bearberry Cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Teppemispel er viltvoksende i Sentral-Kina.

10-20 cm høy mispel med lange, krypende, rotslående greiner, blanke, alltidgrønne blad, hvite blomster og røde frukter. Allergivennlig, markdekkende plante. Klimasone: H4 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Cotoneaster dammeri (Teppemispel)

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy, alltidgrønn busk med lange, krypende, rotslående greiner, som følger underlaget. Blanke, alltidgrønne, 2–3 cm lange, elliptiske blad som sitter ut til to sider på kvisten. Tallerkenformete, hvite blomster i juni-juli. Runde, lysende røde steinepler fra september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Teppemispel stiller små krav til jorda, men den trives best på lett, godt drenert jord med en pH mellom 5 og 7, på en solrik eller skygget plass. Plantes mispel på et sted hvor det har vokst mispel før, bør jorda skiftes ut før planting. Planten trenger ingen gjødsling.

Busken tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Teppemispel er en markdekkende plante som egner seg godt i fjellhager. Busken danner ikke så tette tepper at den holder ugraset borte. Derfor er et godt plantedekke avhengig av at det er fritt for rotugras ved planting, og en intensiv ugraskamp i 2-3 år inntil plantedekket har lukket seg. Det anbefales å legge barkduk under plantene ved planting. Planteavstand i gruppe: 1-2 m. Den finnes forvillet noen steder ved Oslofjorden.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Teppemispel tåler sterk skjæring, og den kan skjæres gjennom hele sesongen.  Dens uryddige vekst gjør at greiner tidvis må skjæres tilbake. Siden busken blomstrer på fjorårsskudd, vil sommerskjæring gi mest blomster og frukter.

Formering

Busken formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Sorter

Sorten Cotoneaster dammeri ‘Major’ har stor vekstkraft, mens sorten Cotoneaster dammeri ‘Graff’ er en god plante for Nord-Norge.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss