Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåleddved ‘Kirke’ E

Lonicera caerulea ‘Kirke’ E

Et synonymt navn er blåkaprifol og Lonicera coerulea. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet caerulea (coerulea) betyr mørkeblå, og viser til fruktens farge. På svensk heter busken blåtry, mens vanlige engelske navn er Blue Honeysuckle og Sweetberry Honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Blåleddved er viltvoksende i Nord- og Mellom-Europa, i nordlige områder av Asia og i Japan. Sorten ‘Kirke’, som er en norsk E-plante (eliteplante).

1-2 m høy, bred busk med tett, opprett vekst, stive greiner og blå frukter. Allergivennlig, vindsterk, nøysom plante. Klimasone: H8.

  • Blåleddved (Lonicera caerulea)

  • Blåleddved (Lonicera caerulea)

  • Blåleddved (Lonicera caerulea)

  • Lonicera caerulea 'Kirke' E (Blåleddved 'Kirke' E) Foto Eliteplanter.no

  • Lonicera caerulea 'Kirke' E (Blåleddved 'Kirke' E) Foto Eliteplanter.no

  • Lonicera caerulea 'Kirke' E (Blåleddved 'Kirke' E) Foto Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

1-2 m høy, bred, løvfellende busk med tett, opprett vekst og avrundet form. Utstående, stive greiner med motsatte knopper og kvister med rødbrun bark. Eldre greiner med bark som flaser av. I bladhjørnene sitter 2-4 knopper sovende knopper over hverandre (seriale assesoriske sideknopper). Eggformete, helrandete, noe læraktige, 4-8 cm lange blad med grønn overside og blågrønn underside. Tidlig lauvsprett med lyse grønne blad, og seint lauvfall om høsten. Små, lysegule blomster, to og to sammen på opprette skaft (mai). Blomster med uregelmessig krone, 4-fliket overleppe og en lang griffel. Blådoggete bærfrukter, som er svakt giftige.

Vekstkrav og klimasone

Blåleddved er en nøysom busk som har små krav til jorda og som trives både i sol og mye skygge. Busken kan plantes direkte i undergrunnsjord og leirjord, og den tåler fuktig og sur jord (pH 5-7).

Busken tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Lonicera caerulea er en vindsterk pryd-, lé- og skjermplante på værharde steder både langs kysten og i innlandet. Den brukes ofte til fri hekk, buskgrupper og i skråninger. Ved at busken etablerer seg raskt og har et tett og kraftig rotsystem, egner den seg godt på erosjonsutsatte steder. Planteavstand i gruppe: 1,5-3 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Blåleddved anbefales også til bruk i veganlegg, i en avstand av 1-2 m fra vegbanen på vei for 80-90 km/t.. Tåler salt både i jord og luft. Arten er utsatt for mjøldogg. Sorten ‘Kirke’ trives og utvikler seg godt både i utsatte kyststrøk og i kalde innlandsbygder. Dyrking anbefales både i Midt- og Nord-Norge, siden importerte busker viser stor variasjon.

Blåleddved anbefales ikke av Artsdatabankens fremmedartliste (Svarteliste), hvor den vurderes som en svært høy risiko i norsk natur. Dette skyldes en kombinasjon mellom et stort invasjonspotensial og middels store økologiske effekter knyttet til tilstandsendring i naturtyper gjennom innføring av et busksjikt, og fordi arten kan konkurrere med hjemlige busker og trær om fugler som spredningsvektor.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Blåleddved tåler skjæring, men den trenger sjelden beskjæring. Eldre busker kan fornyes ved at en og annen grov grein skjæres helt ned før veksten tar til om våren. Dermed blir det tett nyvekst. Gamle busker tåler å skjæres godt tilbake. Busken trenger lite stell.

Formering

Blåleddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

Varietet

Lonicera caerulea var. edulis DRAUGEN® E (‘Epldrau’)

Dunleddved DRAUGEN® E

 

Sorten har alle vekstegenskaper til arten, men bærene er spiselige.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss