Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blodberberis ‘Atropurpurea’.

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’

Synonyme navn er høstberberis ‘Atropurpurea’ og Berberis thunbergii fo. atropurpurea. Slektsnavnet Berberis er en latinifisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet thunbergii er fra den svenske botanikeren Carl Peter Thunberg (1743-1828). Sortsnavnet atropurpurea betyr mørk rød, og viser til bladene. På svensk heter planten häckberberis, mens det mest vanlige engelske navnet er Purple Japanese Barberry.

Hjemsted/Opphav Blodberberis er en sort som stammer fra van Eck, Boskoop i Nederland, i 1942.

100-150 cm høy busk med opprett vekst, mørkegrønne, glinsende ulikefinnete blad og gule blomster i klaser. Allergivennlig busk for skyggefulle plasser. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Blodberis (Berbeis thunbergii 'Atropurpurea').

  • Blodberis (Berbeis thunbergii 'Atropurpurea')

  • Blodberberis (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’)

  • Blodberberis (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’)

Plantebeskrivelse

100–150 m høy, løvfellende busk med opprett vekst og noe overhengende greiner. Brunlige, kantete greiner med skruestilte knopper og enkle, kvasse, ca. 1 cm lange torner og mørkt røde blad. Bladene er mer lysende røde vår og høst. I skygge blir bladene grønne. Gul ved og innerbark. Små, gullgule blomster, få i hver klaser i mai–juni. Mørkt røde bærfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Blodberberis er en nøysom busk som får best farge i noe tørr, mager, godt drenert jord på en solrik plass. Den liker bedre noe sur (pH 5-7) enn kalkholdig jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Blodberberis nyttes som er fargeinnslag i hagen, i buskgrupper, som frittstående eller som fri eller klipt hekk. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m og til hekk. 0,3 m. Ugrasarbeid og annet vedlikehold i plantinger med berberis er vanskelig og tidkrevende da det er vanskelig å komme til på grunn av tornene. Tette plantinger er til god hjelp. Busken tåler mye forurensning og byklima. Fremmer dyre- og fuglelivet.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Men muntlige rapporter går ut på at rødbladete sorter av høstberberis kan forårsake problemer for astmatikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe og lange torner, og at blad og ved inneholder giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Bærene er ufarlige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Blodberberis tåler sterk beskjæring, noe som fremmer utviklingen av godt fargede skudd og blad. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør skjæring skje om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker. Sår etter tornene kan gi betente sår (giftig ved og blad).

Formering

Blodberberis formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).