Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høstberberis ‘Atropurpurea’ (Blodberberis)

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’

Synonyme navn er blodberberis og Berberis thunbergii fo. atropurpurea. Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet thunbergii er fra den svenske botanikeren Carl Peter Thunberg (1743-1828). Sortsnavnet atropurpurea betyr mørk rød, og viser til bladene. I Sverige heter arten häckberberis, mens det mest vanlige engelske navnet på arten er Purple Japanese Barberry.

Hjemsted/Opphav Arten Berberis thunbergii er viltvoksende i Japan. Sorten blodberberis stammer fra van Eck, Boskoop i Nederland, i 1942.

100-150 cm høy, løvfellende busk med opprett vekst, mørkegrønne, glinsende ulikefinnete blad og gule blomster i klaser. Allergivennlig busk for skyggefulle plasser. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Blodberis (Berbeis thunbergii 'Atropurpurea').

  • Blodberis (Berbeis thunbergii 'Atropurpurea')

  • Blodberberis (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’)

  • Blodberberis (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’)

Beskrivelse av arten Berberis thunbergii

100–150 cm høy, løvfellende busk med tett, noe utbredt vekst. Brunlige, overhengende, kantete greiner med skruestilte knopper og enkle, 3-delte, kvasse, ca. 1 cm lange bladtorner. Gul ved og innerbark.

Helrandete, 1,5 – 2 cm lange, smale ovale blad. God rødgul høstfarge.

Små, gule blomster i klaser i mai–juni. Tallrike, skinnende, sterkt røde frukter i september-oktober.

Sortsbeskrivelse

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ er 100-150 cm høy, løvfellende busk med opprett vekst og noe overhengende greiner med kvasse torner. Mørkerøde blad i knipper, gule blomster og røde frukter.

Vekstkrav og klimasone

Blodberberis er en nøysom busk som får best farge i noe tørr, mager, godt drenert jord på en solrik plass. Den liker bedre noe sur (pH 5-7) enn kalkholdig jord.

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Blodberberis nyttes som er fargeinnslag i hagen, i buskgrupper, som en frittstående busk eller som en fri eller klipt hekk. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m og til hekk. 0,3 m. Ugrasarbeid og annet vedlikehold i plantinger med berberis er vanskelig og tidkrevende da det er vanskelig å komme til på grunn av tornene. Tette plantinger er til god hjelp, og aller hesl bør det brukes duk under buskene for å hindre ugras. Busken tåler mye forurensning og byklima. Fremmer dyre- og fuglelivet. Busken er desverre utsatt for mjøldogg.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Men muntlige rapporter går ut på at rødbladete sorter av høstberberis kan forårsake problemer for astmatikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av buskens skarpe og lange torner, og at blad og ved inneholder giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Bærene er ufarlige. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Blodberberis tåler sterk beskjæring, noe som fremmer utviklingen av godt fargede skudd og blad. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør beskjæring skje om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker. Sår etter tornene kan gi betente sår (svakt giftig ved og blad).

Formering

Blodberberis formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) med hæl (med en del av fjorårsveden), men avlegging kan benyttes om det er ønskelig med få planter.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss