Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nåleberberis

Berberis soulieana (Berberis x stenophylla)

Et synonymt navn er Berberis x stenophylla. Slektsnavnet Berberis er en latinisert form av den arabiske betegnelsen på frukta – berberys. Artsnavnet stenophylla betyr med smale blad. I Sverige heter planten barrberberis, mens noen engelske navn er Golden barberry, narrow-leaved barberry og Rosemary barberry.

Hjemsted/Opphav Berberis soulieana er en hybrid mellom Berberis darwinii og Berberis empetrifolia, som begge hører heime i Sør-Amerika. Det er mange kultivarer med busken i handelen.

1-1,5 m høy, eviggrønn, opprett busk med runde, noe overhengende greiner, grønne, smale blad med randtorner, tallrike gullgule blomster og svarte, spiselige bærfrukter. Plante for en lun og varm vokseplass med noe skygge. Klimasone: H3.

  • Berberis soulieana (Nåleberberis)

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy, eviggrønn, opprett busk med runde, overhengende greiner.

Skruestilte, grønne, læraktige, smale, lansettformete, 1,5-3 cm lange blad med en gråhvit underside.

Tallrike, gullgule blomster som sitter få sammen i skjermer, i juni-juli. Blåsvarte, spiselige bærfrukter med blå dogg, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Nåleberberis er en nøysom busk som trives best i godt drenert, nøytral eller svakt sur (pH5,5-7), sandblandet moldjord på en noe skygget plass. Bladene kan bli svidd vinters tid på en solåpen plass uten snødekke.

Berberis soulieana tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder  

Nåleberberis egner seg godt både som en frittstående busk og i buskgrupper. Anbefalt planteavstand i gruppe: 1-1,5 m. Busken er en honningplante, som fremmer dyre- og fuglelivet. Planten tåler byluft.

Allergi- og giftfare

Berberis er ingen trussel for pollenallergikere. Berberis bør ikke plantes i barnemiljøer, på grunn av bladenes skarpe bladtorner, og at blad og ved inneholder svakt giftige stoffer. Men alvorlige skader er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Nåleberberis tåler beskjæring. Beskjæring bør beskjæres om våren før veksten tar til. Beskjæring av berberis krever tykke klær og hansker.

Formering

Nåleberberis formeres med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss