Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Buskmure ‘Abbotswood’ E

Dasiphora fruticosa 'Abbotswood' E

Et synonymt navn er Potentilla fruticosa ‘Abbotswood’ E. Det tidligere slektsnavnet er formet av det latinske ordet potens, som betyr kraft eller evne. Men egentlig betyr navnet "den lille sterke", og det siktes her til plantens medisinske verdi, bl.a. ble stoffer i rota (mest garvesyre) brukt mot diare. Slektsnavnet Dasiphora stammer fra greske dasys, som betyr tykk eller skjegghåret, og phoros, som betyr å bære. Artsnavnet fruticosa betyr svært buskete. På svensk heter buskmure trädgårdstok, mens i England heter den Bush Cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Arten buskmure har sin naturlige utbredelse hovedsakelig i Nord-Amerika, Himalaya og Nord-Europa, men arten dyrkes ikke lenger. Sorten ‘Abbotswood’ E, som er en svensk E-plante, er fra et klonutvalg ved det svenske landbruksuniversitetet (SLU) i Alnarp i Sør-Sverige.

50-80 cm høy busk med en tett, rund vekst, blågrønne blad og renhvite, enkle blomster fra juli-frosten. Blomsterrik, nøysom, vindsterk og allergivennlig busk. Klimasone: H6-7.

  • Dasiphora fruticosa 'Abbotswood' E (Buskmure 'Abbotswood' E)

  • Dasiphora fruticosa 'Abbotswood' E (Buskmure 'Abbotswood' E) Foto: eplanta.se

  • Dasiphora fruticosa 'Abbotswood' E (Buskmure 'Abbotswood' E) Foto: eplanta.se

Beskrivelse av buskmure (Dasiphora fruticosa)

1-1,3 m høy, løvfellende, opprett, bred busk. Rødbrune, finhårete greiner med skruestilte knopper og noe avskallende bark. Finnete («fingerformete»), grønne eller grågrønne blad, med 3-7 småblad. Småbladene er sittende, spisse, avlange, 1-2,5 cm lange, helrandete eller med tilbakerullet kant. Undersida er lysere enn oversida, og begge sider er mer eller mindre håret. Gule blomster, som sitter enkeltvis eller få sammen i bladhjørnene på tynne skaft. Blomsten med 5 beger- og kronblad, og et ytterbeger som har smalere blad enn begeret. Ca. 20 pollenbærere og tallrike fruktblad. Rik blomstring fra juli til oktober (frosten), men blomstringen kommer seint på våren. Nøttefrukter.

Sortsbeskrivelse

Dasiphora fruticosa ‘Abbotswood’ E er en 50-80 cm høy, svært blomsterrik busk med renhvite, enkle, 4 cm brede blomster, fra juli-frosten. Busken har en tett, rund, tueformet vekstform og blågrønne blad.  

Vekstkrav og klimasone

Sorten er en nøysom busk som vokser på nesten all slags jord i sol og halvskygge. Aller best trives buskmure på lett, noe tørr og kalkholdig jord som holder bra på fuktigheten.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Buskmure er en av våre aller mest brukte busker til klipte og frie hekker, buskgrupper, skråninger og i veganlegg. Buskmure anbefales i veganlegg i en avstand av minst 4 m fra vegbanen. Busken er en god markdekker, og den tåler også relativt stort snøtrykk, og kan også brukes på steder hvor snø lagres vinters tid. Planteavstand i gruppe: 0,5-1,5 m og til hekk: 0,2-0,3 m. Busken er herdig langs kysten til Troms og i det meste av innlandet i Sør-Norge.

Allergifare

Dasiphora er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Ingen helseproblemer ved dyrking er kjent.

Beskjæring

Buskmure, som blomster på både 1-og 2-årig ved, tåler beskjæring svært godt. Regelmessig uttynning av eldre greiner, gir både bedre vekst og blomstring. Når busken er blitt uryddig eller nedtrykt, kan busken fornyes ved å skjære den ned til ca. 30 cm. Beskjæring bør helst skje før knoppsprett om våren, men busken tåler å beskjæres også på andre tidspunkt i vekstsesongen.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (mellom- og basisstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss