Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Buskmure ‘Daydawn’

Dasiphora fruticosa 'Daydawn'

Et synonymt navn er Potentilla fruticosa ‘Daydawn’. Det tidligere slektsnavnet er formet av det latinske ordet potens, som betyr kraft eller evne. Men egentlig betyr navnet "den lille sterke", og det siktes her til plantens medisinske verdi, bl.a. ble stoffer i rota (mest garvesyre) brukt mot diare. Slektsnavnet Dasiphora stammer fra greske dasys, som betyr tykk eller skjegghåret, og phoros, som betyr å bære. Artsnavnet fruticosa betyr svært buskete. På svensk heter buskmure trädgårdstok, mens i England heter den Bush Cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Arten buskmure har sin naturlige utbredelse hovedsakelig i Nord-Amerika, Himalaya og Nord-Europa, men arten dyrkes ikke lenger. Sorten ‘Daydawn’ er en mutasjon av sorten ‘Tangerine’.

50-70 cm høy, løvfellende busk med en litt løs, tueformet vekst, lysegrønne blad og laksrøde blomster fra juli til frosten. God i lave buskgrupper, til hekk, i skråninger og i trafikkøyer. Nøysom, vindsterk og allergivennlig busk. Klimasone: H6.

  • Dasiphora fruticosa 'Daydawn' (Buskmure 'Daydawn')

Beskrivelse av buskmure (Dasiphora fruticosa)

1-1,3 m høy, løvfellende, opprett, bred busk. Rødbrune, finhårete greiner med skruestilte knopper og noe avskallende bark. Finnete («fingerformete»), grønne eller grågrønne blad, med 3-7 småblad. Småbladene er sittende, spisse, avlange, 1-2,5 cm lange, helrandete eller med tilbakerullet kant. Undersida er lysere enn oversida, og begge sider er mer eller mindre håret. Gule blomster, som sitter enkeltvis eller få sammen i bladhjørnene på tynne skaft. Blomsten renser seg godt etter blomstring. Blomsten har 5 beger- og kronblad, og et ytterbeger som har smalere blad enn begeret. Ca. 20 pollenbærere og tallrike fruktblad. Rik blomstring fra juli til oktober (frosten), men blomstringen kommer seint på våren hos arten. Tørre nøttefrukter som henger på busken utover høsten.

Sortsbeskrive

Dasiphora fruticosa ‘Daydawn’ er en 50-70 cm høy, løvfellende busk med en tueformet, litt løs vekst og lakserøde blomster fra juli til frosten. Busken har rødbrune kvister og 3-koplete, silkehåra, lysegrønne blad.

Vekstkrav og klimasone

Sorten er en nøysom busk som vokser på nesten all slags jord i sol og halvskygge. Aller best trives buskmure på lett, noe tørr og kalkholdig jord som holder bra på fuktigheten. Vokser også bra i leirholdig jord.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskmure ‘Daydawn’ egner seg godt i lave buskgrupper, til klipte og frie hekker, i skråninger og til trafikkøyer. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m og til hekk 0,2-0,3 m.

Allergifare

Dasiphora er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Ingen helseproblemer ved dyrking er kjent.

Beskjæring

Buskmure, som blomster på både 1-og 2-årig ved, tåler skjæring svært godt. Regelmessig uttynning av eldre greiner, gir både bedre vekst og blomstring. Når buskene er blitt uryddig eller nedtrykt, kan busken fornyes ved å skjæres ned til ca. 30 cm. Beskjæring bør skje før knoppsprett om våren.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (mellom- og basisstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss