Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Buskmure ‘Goldfinger’ E

Dasiphora fruticosa 'Goldfinger' E

Et synonymt navn er Potentilla fruticosa ‘Goldfinger’ E. Det tidligere slektsnavnet er formet av det latinske ordet potens, som betyr kraft eller evne. Men egentlig betyr navnet "den lille sterke", og det siktes her til plantens medisinske verdi, bl.a. ble stoffer i rota (mest garvesyre) brukt mot diare. Slektsnavnet Dasiphora stammer fra greske dasys, som betyr tykk eller skjegghåret, og phoros, som betyr å bære. Artsnavnet fruticosa betyr svært buskete. På svensk heter buskmure trädgårdstok, mens i England heter den Bush Cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Arten buskmure har sin naturlige utbredelse hovedsakelig i Nord-Amerika, Himalaya og Nord-Europa, men arten dyrkes ikke lenger. Sorten ‘Goldfinger’ E, som er en svensk E-plante, er fra et klonutvalg ved det svenske landbruksuniversitetet (SLU) i Alnarp i Sør-Sverige.

80-120 cm høy busk med opprett, tett vekst, sammensatte fingerformete blad og mørkegule blomster i juli-august. Blomsterrik, nøysom, vindsterk og allergivennlig busk. Klimasone: H6.

  • Dasiphora fruticosa 'Goldfinger' E (Buskmure 'Goldfinger' E) Foto: eplanta.se

  • Dasiphora fruticosa 'Goldfinger' E (Buskmure 'Goldfinger' E) Foto: eplanta.se

  • Dasiphora fruticosa 'Goldfinger' E (Buskmure 'Goldfinger' E) Foto: eplanta.se

Beskrivelse av buskmure (Dasiphora fruticosa)

1-1,3 m høy, løvfellende, opprett, bred busk. Rødbrune, finhårete greiner med skruestilte knopper og noe avskallende bark. Finnete («fingerformete»), grønne eller grågrønne blad, med 3-7 småblad. Småbladene er sittende, spisse, avlange, 1-2,5 cm lange, helrandete eller med tilbakerullet kant. Undersida er lysere enn oversida, og begge sider er mer eller mindre håret. Gule blomster, som sitter enkeltvis eller få sammen i bladhjørnene på tynne skaft. Blomsten med 5 beger- og kronblad, og et ytterbeger som har smalere blad enn begeret. Ca. 20 pollenbærere og tallrike fruktblad. Rik blomstring fra juli til oktober (frosten), men blomstringen kommer seint på våren. Tørre nøttefrukter henger på busken fra september til november.

Sortsbeskrivelse 

Dasiphora fruticosa ‘Goldfinger’ E er en 80-120 cm høy, svært blomsterrik tett, busk med mørkegule, enkle, 4 cm brede blomster, fra juli-frosten. Busken har en opprett vekst med litt overhengende greiner. Busken blir relativt sein grønn om våren.

Vekstkrav og klimasone

Sorten er en nøysom busk som vokser på nesten all slags jord i sol og halvskygge. Aller best trives buskmure på lett, noe tørr og kalkholdig jord som holder bra på fuktigheten.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskmure er en av våre aller mest brukte busker til så vel klipte og frie hekker, som til buskgrupper, skråninger og i veganlegg. Buskmure anbefales i veganlegg i en avstand av minst 4 m fra vegbanen. Busken tåler også relativt stort snøtrykk, og kan også brukes på steder hvor snø lagres vinters tid. Planteavstand i gruppe: 0,5-1,5 m og til hekk: 0,2-0,3 m.

Allergifare

Dasiphora er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Ingen helseproblemer ved dyrking er kjent.

Beskjæring

Buskmure, som blomster på både 1-og 2-årig ved, tåler skjæring svært godt. Regelmessig uttynning av eldre greiner, gir både bedre vekst og blomstring. Når buskene er blitt uryddig eller nedtrykt, kan busken fornyes ved å skjæres ned til ca. 30 cm. Beskjæring bør skje før knoppsprett om våren.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (mellom- og basisstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss