Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Buskmure ‘Longacre’ E

Dasiphora fruticosa 'Longacre' E

Et synonymt navn er Potentilla fruticosa ‘Longacre' E. Det tidligere slektsnavnet er formet av det latinske ordet potens, som betyr kraft eller evne. Men egentlig betyr navnet "den lille sterke", og det siktes her til plantens medisinske verdi, bl.a. ble stoffer i rota (mest garvesyre) brukt mot diare. Slektsnavnet Dasiphora stammer fra greske dasys, som betyr tykk eller skjegghåret, og phoros, som betyr å bære. Artsnavnet fruticosa betyr svært buskete. På svensk heter buskmure trädgårdstok, mens i England heter den Bush Cinquefoil.

Hjemsted/Opphav Arten buskmure har sin naturlige utbredelse hovedsakelig i Nord-Amerika, Himalaya og Nord-Europa, men arten dyrkes ikke lenger. Sorten ‘Longacre’ E, som er en svensk E-plante, er fra et klonutvalg ved det svenske landbruksuniversitetet (SLU) i Alnarp i Sør-Sverige. Seleksjonen er fra Slieve Donard Nursery.

40-60 cm høy busk med en bred vekst, fingerformete blad og gule blomster i juli-august. Blomsterrik, nøysom, vindsterk og allergivennlig busk. God markdekker. Klimasone: H6.

  • Dasiphora fruticosa 'Longacre' E (Buskmure 'Longacre' E) Foto: eplanta.se

  • Dasiphora fruticosa 'Longacre' E (Buskmure 'Longacre' E) Foto: eplanta.se

Beskrivelse av buskmure (Dasiphora fruticosa)

1-1,3 m høy, løvfellende, opprett, bred busk. Rødbrune, finhårete greiner med skruestilte knopper og noe avskallende bark. Finnete («fingerformete»), grønne eller grågrønne blad, med 3-7 småblad. Småbladene er sittende, spisse, avlange, 1-2,5 cm lange, helrandete eller med tilbakerullet kant. Undersida er lysere enn oversida, og begge sider er mer eller mindre håret. Gule blomster, som sitter enkeltvis eller få sammen i bladhjørnene på tynne skaft. Blomsten renser seg godt etter blomstring. Blomsten har 5 beger- og kronblad, og et ytterbeger som har smalere blad enn begeret. Ca. 20 pollenbærere og tallrike fruktblad. Rik blomstring fra juli til oktober (frosten), men blomstringen kommer seint på våren hos arten. Tørre nøttefrukter som henger på busken utover høsten.

Sortsbeskrivelse 

Dasiphora fruticosa ‘Longacre’ E er en 40-60 cm høy, svært blomsterrik busk med bred vekst og svovelgule, enkle, 4 cm brede blomster, fra juli-frosten. Busken har en lav, krypende vekst og blågrønne blad.  

Vekstkrav og klimasone

Sorten er en nøysom busk som vokser på nesten all slags jord i sol og halvskygge. Aller best trives buskmure på lett, noe tørr og kalkholdig jord som holder bra på fuktigheten. Vokser også bra i leirholdig jord.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Buskmure er en av våre aller mest brukte busker til klipte og frie hekker, buskgrupper, skråninger, i kasser og potter og i veganlegg. Buskmure anbefales i veganlegg i en avstand av minst 4 m fra vegbanen. Busken tåler også relativt stort snøtrykk, og kan også brukes på steder hvor snø lagres vinters tid. Planteavstand i gruppe: 0,5-1,5 m og til hekk: 0,2-0,3 m. Busken er herdig langs kysten til Troms og i det meste av innlandet i Sør-Norge.

Allergifare

Dasiphora er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Ingen helseproblemer ved dyrking er kjent.

Beskjæring

Buskmure, som blomster på både 1-og 2-årig ved, tåler skjæring svært godt. Regelmessig uttynning av eldre greiner, gir både bedre vekst og blomstring. Når buskene er blitt uryddig eller nedtrykt, kan busken fornyes ved å skjæres ned til ca. 30 cm. Beskjæring bør skje før knoppsprett om våren.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (mellom- og basisstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Sykdommer

Busken er noe utsatt for mjøldogg (sopp).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss