Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Dunleddved DRAUGEN® E

Lonicera caerulea var. edulis DRAUGEN® E (‘Epldrau’)

Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet edulis betyr spiselig (fruktene).

Hjemsted/Opphav Dunleddved er viltvoksende i Mongolia og Tibet. Hos oss er dunleddved ‘Draugen E en utvalgt eliteplante, først og fremst på grunn av vekstformen og sitt tidlige løvsprett om våren.

150-200 cm høy, bred busk med tett, avrundet form, stive greiner, hårete blader, og blå frukter. Allergivennlig, vindsterk, nøysom plante. Klimasone: H8.

  • Lonicera caerulea var. edulis DRAUGEN® E (Dunleddved DRAUGEN® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Lonicera caerulea var. edulis DRAUGEN® E (Dunleddved DRAUGEN® E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, bred, løvfellende, forgreinet busk med tett, opprett vekst og en avrundet form. Utstående, stive greiner med rødbrune knopper og kvister med en rødbrun bark. Eldre greiner har bark som flaser av. Årsskuddene er rødlige og svakt håret.

Svært tidlig løvsprett. Bladene, som enten er motsatte eller de sitter tre i en krans, på kraftige skudd., er enkle, helrandete, blågrønne og dunhåret. Øreblader mangler. Om høsten får bladene en fin, gul høstfarge.

Blomstringen kommer vanligvis i mai. Blomstene er lysgule og hver blomst har fem begerblad. De to fruktknutene er omkranset av forblader og blir hver til et ovalt, mørkblått og dogget bær, som kan modne allerede fra midten av juni. Arten er regnet som svakt giftig, men varieteten skal, slik det botaniske navnet tilsier, ha spiselige bær.

Vekstkrav og klimasone

Dunleddved er en nøysom busk som har små krav til jorda og som trives både i sol og skygge. Busken vokser bra i moldjord, næringsfattig sandjord og i godt leirholdig jord, samt i fuktig og sur jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H8.

 Bruksområder

Dunleddved har tett vekst og kan egne seg som markdekker. Videre egner den seg godt i buskplantinger og som en fri hekk. Verdien ligger i vekstformen og den tidlige løvspretten om våren. Blomstringen er av liten betydning, ettersom blomstene er små og uanselige. De blå fruktene kan ha en viss prydverdi, men busken setter få frukter.

 Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Dunleddved tåler skjæring, men den trenger sjelden beskjæring. Eldre busker kan fornyes ved at en og annen grov grein skjæres helt ned før veksten tar til om våren. Dermed blir det tett nyvekst. Gamle busker tåler å skjæres godt tilbake. Busken trenger lite stell.

Formering

Leddved formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss