Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

«Dvergsyrin» ‘Palibin’

Syringa pubescens ‘Palibin’

Et synonymt navn er Syringa meyeri 'Palibin'. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet meyeri stammer fra Frank Meyer, som fant den i en hage i Beijing, Kina i 1909. I Sverige heter planten dvärgsyren, mens den på engelsk blir kalt Lilac Palibin, Meyer Lilac ‘Palibin’ eller Dwarf Korean Lilac.

Hjemsted/Opphav Planten kommer fra Nord-Kina, men den er kun kjent i kultur, hvor den ble funnet i en hage nær Beijing.

80-100 cm høy busk med kompakt vekst, tynne kvister og tallrike, duftende, lyst fiolette blomster i tette topper. Allergivennlig busk for en varm og solrik plass. Klimasone: H5.

  • Dvergsyrin 'Palibin' (Syringa meyeri 'Palibin')

  • Syringa meyeri 'Palibin' (Dvergsyrin 'Palibin')

Plantebeskrivelse

0,8-1 m høy busk med kompakt vekst. Tynne, svakt 4-kantete greiner med motsatte knopper. Ovale, nesten runde, 2-4 cm lange blad med grågrønn underside med hårete nerver. Lyst fiolette, duftende blomster i 8-10 cm lange, tetthårete topper i juni-juli. Små kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Dvergsyrin ‘Palibin’ trives best i drenert, kalkholdig, varm jord på en solrik plass. Med varm jord menes godt sandholdig jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Dvergsyrin egner seg godt i fjellhager, buskgrupper og i større kasser. Planteavstand i gruppe: 1,5-2 m.  Sunn og frisk busk. God plante for bier.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Dvergsyrin tåler beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Men busken trenger sjelden beskjæring..

Formering

Dvergsyrin kan formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen og poding. Den podes ofte på stamme til et lite stammet tre.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss