Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktgullbusk ‘Nana’ E

Forsythia x intermedia ‘Nana’ E

Slektsnavnet Forsythia stammer fra den skotske forfatteren William Forsyth (1737–1800), som satte navn på slekta. Artsnavnet intermedia betyr midt mellom, og viser til at planten er en hybrid. Sortsnavnet nana betyr lav, dverg, og viser til plantens høyde. Det norske navnet praktgullbusk har den fått fordi den har større blomster enn de rene Forsythia-artene.

Hjemsted/Opphav Forsythia x intermedia ‘Nana’ er en navnesort som er en krysning (hybrid) og en norsk E-plante.

50-60 cm høy, løvfellende busk med en utbret vekst og noe overhengende greiner og gule blomster på bar kvist. God bunndekkeplante for en solrik plass. Klimasone: 6.

  • Forsythia x intermedia 'Nana' Praktgullbusk 'Nana')

Beskrivelse av Forsythia x intermedia

2-4 m høy, opprett, løvfellende busk med kantete, gulgrønne skudd med motsatte knopper og tydelige korkporer (lenticeller). Margen er lamellert (oppdelt i rom) i de øvre deler av greinene.

Skuddene har slanke bladknoppene ytterst på unge skudd og runde, tettstilte blomsterknopper på 2-3 år gamle greiner. Mest brede lansettforma blad med grove tagger. Gule eller rødlige høstfarger etter sort.

Store, sterkt gule, åpne, klokkeforma blomster på bar kvist (før lauvsprett) i april-mai. Blomsten har en kort griffel og 4 kronblad som er vokst sammen til et rør, som danner en såkalt sambladet krone med 4 fliker. Kapselfrukt med to rom.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Nana’E er en 50-60 cm høy, utbredt vekst og noe overhengende smågreiner. Gulgrønne greiner med motsatte knopper og grovtannete blad. Store, sterkt gule blomster på bar kvist (før løvet kommer), i april-mai. Kapselfrukt med to rom og rødlige frø.

Vekstkrav og klimasone

Forsythia trives best i næringsrik, svakt sur, godt drenert jord på en solrik plass. Den tåler ikke våt og tørkeutsatt jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Praktgullbusk ‘Nana’ er en fin og tett bunndekkeplante, og den egner seg godt i buskgrupper, til fri hekk og som en frittstående busk. Greiner av Forsythia egner seg også godt til driving i vase eller dekorasjoner. Planteavstand i gruppe: 1 m og til Hekk: 0,5 m.. Busken tåler mye luftforurensning.

Allergi- og giftfare

Forsythia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men avskårne, blomstrende kvister i vase innendørs, volder besvær for mange astmatikere og personer med allergisk snue. Årsaken til dette er ukjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring

Forsythia skjæres godt tilbake ved planting. Hos uryddige busker kan blomstrende greiner klippes tilbake til 5-10 cm over forgreiningspunktet, rett etter avblomstring. Dermed blir busken mer kompakt. Eldre planter kan forynges ved å skjære bort en tredjedel til halvparten av greinmassen hvert 2-3 år. Hos Forsythia sitter blomsterknoppene på 2-3 år gamle greiner.

Formering

Praktgullbusk formeres med kvist- eller skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss