Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Filtskjærsmin

Philadelphus pubescens

Slektsnavnet Philadelphus er etter en egyptisk konge Ptolemy Philadelphus, som levde ca. 300 år før Kristus. I England blir den kalt mock orange. Artsnavnet pubescens betyr dunhåret. I Sverige er navnet kungsschersmin, mens engelske navn er hoary mock orange og brood-leaved mock orange.

Hjemsted/Opphav Filtskjærsmin finnes viltvoksende i østlige områder av USA, blant annet i statene Connecticut og Massachusetts.

3-5 m høy, løvfellende, kraftig busk med stive, opprette greiner, eggformete blad med filthåra underside og hvite, blomster uten duft. Allergivennlig busk for en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Philadelphus pubescens (Filtskjærsmin)

Plantebeskrivelse

3-5 m høy, løvfellende busk med kraftige, stive, opprette, lysegrå greiner uten avskallende bark.

Motsatte, grønne, eggformete, fintannete, 4-10 cm lange blad med tett, gråhåret underside.

Kremhvite, enkle, 4-5 cm brede blomster uten duft, som sitter i klaser med 5-9 blomster i juli. Blomstene er delvis skjult av bladene. Fruktene er små kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Filtskjærsmin er lett å dyrke og den trives best på lett, varm og godt drenert jord på en solrik plass. Den har små krav til jorda.

Philadelphus pubescens tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder    

Filtskjærsmin brukes mest i buskgrupper sammen med større busker. Anbefalt planteavstand i gruppe: 2-3 m. Busken er bra vindsterk to gden tåler å vokse i byluft og i kyststrøk. Busken var oftere plantet tidligere.

Allergifare

Philadelphus pubescens er en allergivennlig busk for pollenallergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Philadelphus trenger ikke beskjæres årlig. Men gamle busker må uttynnes ved at noen gamle greiner fjernes år om annet. Den tåler også en sterk nedskjæring. Beskjæring bør skje like etter blomstring, da busken blomstrer på 2-årig ved.

Formering

Filtskjærsmin formeres vegetativt med kviststilinger eller skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss