Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Jomfruskjærsmin

Philadelphus x virginalis

Slektsnavnet Philadelphus er etter den egyptiske kongen Ptolemy Philadelphus, som levde ca. 300 år før Kristus. Sortsnavnet virginal betyr jomfruelig. I Sverige kalles planten småblommig schersmin og i England kalles den mock orange.

Hjemsted/Opphav Sorten har usikker opprinnelse, men den har mange likhetstrekk med Philadelphus pubescens (filtskjærsmin).

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk med svakt overhengende greiner, eggformete blad og hvite, sterkt duftende blomster. Allergivennlig busk for en solåpen plass. Klimasone: H4.

  • Philadelphus x virginalis (Jomfruskjærsmin) Foto: landscape.net.au

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk med svakt overhengende greiner. Hårete årsskudd, gråbrune kvister og eldre greiner med avskallende bark. Eggformete, 4-7 cm lange, grovtannete, kort tilspissete blad med filthåret bladunderside. Hvite, fylte, 4-5 cm brede, duftende blomster i juni-juli. Små kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Skjærsmin ‘Virginal’ er lett å dyrke og den trives best på lett, varm og godt drenert jord på en solrik plass. Busk som trives godt i en middels sur til svakt sur jord (pH 5,5-7).

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Busken brukes mest i buskgrupper og til fri hekk. Planteavstand i gruppe: 2-3 m.

Allergifare

Philadelphus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, men blomstene har duft. Personer med duftoverfølsomhet kan derfor reagere på skjærsmin. Den bør derfor ikke plantes ved sitteplasser, dører og luftevinduer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Philadelphus trenger ikke beskjæres årlig. Men gamle busker må uttynnes ved at noen gamle greiner fjernes år om annet. Beskjæring bør skje like etter blomstring, da busken blomstrer på 2-årig ved.

Formering

Skjærsmin ‘Virginal’ formeres vegetativt med kviststilinger eller skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss