Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mahonie

Mahonia aquifolium

Et synonymt navn er vanlig mahonia og glansmahonia. Slektsnavnet Mahonia stammer fra den irsk-amerikanske planteskolemannen Bernhard McMahon (1775-1816). Artsnavnet aquifolium betyr stikkende blad, noe som viser til plantens blad. I Sverige heter planten Mahonia, mens det engelske navnet er Oregon Grape.

Hjemsted/Opphav Glansmahonia har sin naturlige utbredelse i de vestlige deler av Nord-Amerika.

1-1'5 m høy, alltidgrønn busk med opprett vekst, mørkegrønne, glinsende ulikefinnete blad og gule blomster i klaser. Allergivennlig busk for skyggefulle plasser. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Glansmahonia (Mahonia aquifolium)

  • Glansmahonia (Mahonia aquifolium)

  • Glansmahonia (Mahonia aquifolium)

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy, alltidgrønn busk med få opprette greiner og noen underjordiske utløpere. Kvister med skruestilte knopper og gul, underbark. Alltidgrønne, ulikefinnete, glinsende, mørkegrønne blad med bladtorner og 5-9 eggformete småblad. Bladene er bronsebrune om våren. Gullgule blomster i 8-10 cm lange, endestilte klaser i mai. Blå, ertestore, doggete bærfrukter i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Glansmahonia trives best i humusholdig, jevnt fuktig jord, men vokser tilfredsstillende også I annen jord. Vokser godt i middels sur jord (pH 5,5-7). Tåler både sol og skygge. Bladene får en mer glinsende farge på skyggefull plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder  

Busken anvendes til markdekke og underplanting under oppstammede trær og busker. Blad og frukter brukes i til dekorasjoner. Planter med matte blad bør vrakes før planting. Planteavstand: 0,5-1 m. Busken er utsatt for mahoniarust (soppsykdom) og sviskader, særlig i vintrer med barfrost. Planten trives best i kystklima, men med snødekke eller annet dekke i områder med barfrost, kan den dyrkes også i innlandsstrøk i Sør-Norge.

Allergifare

Mahonia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Mahonia tåler sterk skjæring, men trenger ikke årlig skjæring. Kvister og blad med sviskader etter vinteren bør skjæres bort om våren.

Formering

Arten glansmahonia fprmeres med frø, og frøkilden ’Ås’, anbefales brukt. Sortene formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Utvalgt sort

Glansmahonia ‘SmaragdMahonia aquifolium ‘Smaragd’

0,5-1,5 m høy, alltidgrønn busk med bred vekst og få, opprette greiner. Mørke, stikkende, alltidgrønne, ulikefinnete blad med 5-9 småblad. Gullgule blomster i lange opprette klaser i mai. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss