Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gyvel

Cytisus scoparius

Synonyme navn er vanlig gyvel, sandgyvel og Sarothamnus scoparius. Slektsnavnet Cytisus kommer av det greske ordet kytisos, som i gamle Hellas var navnet på en buskaktig kløverplante. Artsnavnet scoparius betyr som egner seg til kost. I Sverige har-ris og noen engelske navn er common broom, Scotch broom, Irish broom og European broom.

Hjemsted/Opphav Cytisus scoparius er viltvoksende i Sør- og Sentral-Europa, med nordgrense Danmark.

1,5-2 m høy, løvfellende busk med oppstigende skudd, kantete, grønne greiner og mørkegule erteblomster. Nøysom og allergivennlig plante som er en god kystplante. Klimasone: H3 i innlandet og H4 ved kysten.

  • Cytisus scoparius (Gyvel) Foto fra landscapeplants.oregonstate.edu

Plantebeskrivelse

1,5-2 m høy, løvfellende, kraftig busk bred en bred, uryddig vekst. De frodige grønne, skudd og greiner er 4-5-kantet og samlet i kostaktige, sterkt oppstigende knipper. Hovedgreinene får etter hvert en noe overhengende vekst.

Skruestilte, mørkegrønne, enkle (øverst) eller 3-kopletet) blad, 5-15 mm lange, omvendt lansettformete til linjeformete blad, som faller av i løpet av sommeren.

Sterkt gule, duftende, 2-3 cm brede erteblomster som sitter flere sammen i bladhjørnene, i mai – juni. Svært rik blomstring. Erteblomsten består av 5 sammenvokste begerblad og 5 kronblad i en karakteristisk stilling. Det øverste kronbladet kalles fanen, så kommer 2 sidestilte kronblad som kalles vingene og nederst i blomsten er 2 kronblad vokst sammen og danner kjølen hvor pollenbærerne ligger. De 10 pollenbærerne er vokst sammen til et langt rør.

Fruktene er 2-3 cm lange, svarte belgrfukter. Belgene åpner seg med et smell og slynger ut frøene.

Vekstkrav og klimasone

Gyvel trives best på lett, sandholdig, ugjødslet, drenert jord på en solrik plass. Trives ikke i skygge og på fuktig vokseplass. Røttene har symbiose med nitrogensamlende bakterier som sitter på røttene. Gjødsling med nitrogen kan skade bakteriene og dermed redusere buskens vekst.

Cytisus scoparius tilrås plantet til klimasone H3 i innlandet og H4 ved kysten.

Bruksområder  

Gyvel er en svært nøysom og verdifull prydbusk på grunn av sin blomsterrikdom. Planten egner seg på naturtomer, i i fjellhager og i lave buskgrupper.  Gyvel tåler mye vind og er en god kystplante. Anbefalt planteavstand i gruppe: 1-3 m.

Allergi- og giftfare

Cytisus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Enkelte arter har duftende blomster, som kan skape reaksjoner hos personer med duftoverfølsomhet, om disse tas inn i stua. Frø av gyvel som svelges kan forårsake brekninger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gyvel krever lite vedlikehold. Men eldre busker kan bli noe uryddig i veksten og nakne nederst. Slike busker kan fornyes ved at noen eldre greiner skjæres forsiktig tilbake like etter blomstring på sommeren. Men gyvel tåler dårlig kraftig tilbakeskjæring på gammel ved.

Formering

Gyvel formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss