Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårgyvel ‘Allgold’

Cytisus x praecox ‘Allgold’

Slektsnavnet Cytisus kommer av det greske ordet Kytisos, som i gamle Hellas var navnet på en buskaktig kløverplante. Artsnavnet praecox betyr tidlig. På svensk heter planten vårginst, og noen engelske navn er Common Broom, Scotch Broom og False Heather.

Hjemsted/Opphav Cytisus x praecox er en hybrid (krysning) mellom Cytisus multiflorus og Cytisus purgans (gullgyvel), som oppstod omkring 1867 i parkhagen til herrene Wheeler i Warminter i England. Sorten ‘Allgold’ , ble foredlet fra i 1963 av A. G. Brand. Boskoop i Nederland.

100 -150 cm høy, løvfellende busk med bred vekst, og lange, slanke, overhengende greiner, grønne blad som felles tidlig og sterkt gule erteblomster. Blomsterrik og allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H3 i innlandet og H4 ved kysten.

  • Cytisus x praecox 'Allgold' (Vårgyvel 'Allgold')

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høy, løvfellende busk med bred vekst og lange, slanke, grågrønne, overhengende greiner med skruestilte knopper.

Tynne, grønne kvister med 1-2 cm lange blad, som vanligvis er enkle, gråaktige og smalt lansettformet til linjeformet. De felles tidlig.

Sterkt gule erteblomster som sitter 1-2 sammen i hvert bladhjørne på korte skudd i mai–juni. Blomstene som er tallrike, har en sterk, noe ubehagelig lukt. Erteblomsten består av 5 sammenvokste begerblad og 5 kronblad i en karakteristisk stilling. Det øverste kronbladet kalles fanen, så kommer 2 sidestilte kronblad som kalles vingene og nederst i blomsten er 2 kronblad vokst sammen og danner kjølen hvor pollenbærerne ligger. De 10 pollenbærerne er vokst sammen til et langt rør. Få, flate skolmfrukter i august og september.

Vekstkrav og klimasone

Gyvel trives best på lett, sandholdig, ugjødslet, drenert jord med en pH mellom 6 og 7, på en solrik plass. Trives ikke i skygge og på fuktig vokseplass. På røttene sitter nitrogenfikserende knollbakterier som tar opp nitrogen fra lufta, og som omdannes til plantenæring (nitrat). Knollbakteriene hemmes av sterk nitrogengjødsling.

Cytisus x praecox ‘Allgold’  tilrås plantet til klimasone H3 i innlandet og H4 ved kysten.

Bruksområder 

Vårgyvel er en verdifull prydbusk på grunn av sin blomsterrikdom og forholdsvis raske vekst. Planten egner seg godt i fjellhager, skråninger og i grupper av busker, gjerne sammen med alltidgrønne planter. Planteavstand i gruppe: 1-2 m. Siden blomstene hos vårgyvel har en ubehagelig duft, bør busken plasseres litt unna terasse- og soveromsvinduer. Hybriden er ikke så vinterherdig som ønskelig, og den får ofte frostskader på steder som ikke har stabilt snødekke, særlig i innlandet.

Allergi- og giftfare

Cytisus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Frø av gyvel som svelges kan forårsake brekninger. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gyvel krever lite vedlikehold. Men eldre busker kan bli noe uryddig i veksten og nakne nederst. Slike busker kan fornyes ved at noen eldre greiner skjæres helt ned like etter blomstring på sommeren.

Formering

Gyvel formeres vegetativt med skuddstiklinger (basisstiklinger) i juni.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss