Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagesnøbær

Symphoricarpos x doorenbosii

Et synonymt navn er edelsnøbær. Slektsnavet Symphoricarpos er fra gr. symphorein, som betyr å bære sammen og carpos, som betyr frukt. Navnet viser til fruktene som sitter tett sammen. Artsnavnet doorenbosii er etter den nederlandske dendrologen Simon Godfried Doorenbos (1891-1980). Hagesnøbær er et fellesnavn for en gruppe hybrider (krysninger) mellom krattsnøbær (S. albus var. laevigatus) og kystsnøbær (S. x chenaultii). På svensk heter busken doorenbossnöbär og det engelske navnet er Snowberry.

Hjemsted/Opphav Hagesnøbær er et fellesnavn for en gruppe hybrider (krysninger) mellom krattsnøbær (S. albus var. laevigatus) og kystsnøbær (S. x chenaultii). Krattsnøbær finnes viltvoksende i de vestlige delene av Nord-Amerika. Også kystsnøbær har sitt opphav i Amerika. Sorten trives og utvikler seg godt både i kyststrøk og i innlandsbygder.

150-200 cm høy , opprett busk med overhengende greiner, små rosa blomster og hvite bær. Allergivennlig, nøysom plante. Klimasone: H5.

  • Hagesnøbær (Symphoricarpos x doorenbosii )

  • Hagesnøbær (Symphoricarpos x doorenbosii )

  • Hagesnøbær (Symphoricarpos x doorenbosii)

  • Hagesnøbær (Symphoricarpos x doorenbosii)

  • Hagesnøbær (Symphoricarpos x doorenbosii)

Plantebeskrivelse

1,5-2 m høy, løvfellende busk med opprett, sterkt forgreinet vekst og overhengende greiner. Tynne kvister med motsatte, små knopper og ovale til elliptiske, 2-5 cm lange blad og 3-lappete blad, mest på kraftige skudd. Busken setter rotskudd. Små, rosa, klokkeformete blomster i store samlinger i juli-august. Tallrike, hvite frukter fra september til november. Fruktene inneholder harpikslignende stoffer.

Vekstkrav og klimasone

Hagesnøbær er en nøysom busk som har små krav til jord, og som trives best i kalkholdig jord i sol, men som også tåler dyp skygge. Busken klarer seg både på tørr sandjord, tyngre jordarter og på noe fuktig vokseplass.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hagesnøbær er en robust og vindsterk busk, som egner seg godt i buskgrupper, fri hekk og til underplanting, siden den greier seg godt i skygge og i konkurranse med andre trær og busker. Planteavstand i gruppe: 1-2 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Busken anbefales også i veganlegg i en avstand av 4-8 m fra vegbanen, da den tåler noe salt. Den fremmer fugle- og dyrelivet ved at den er godt likt av småfugler som søker ly. Viktig plante som bier henter pollen og nektar fra. Dyrking anbefales både i Sør- og Nord-Norge.

Allergi- og giftfare

Symphoricarpos er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften i bærene kan ved hudkontakt gi hudplager. Bærene bør ikke spises. Forgiftningstilfeller er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hagesnøbær tåler periodisk nedskjæring. Siden snøbær danner blomster på årsskudd, bør skjæringa foregå om våren før veksten tar til. Rotskudd fjernes etter behov. Busken kan forynges ved at et par eldre greiner fjernes årlig. Disse skjæres helt ned.

Formering

Hagesnøbær formeres vegetativt med skudd- og kviststiklinger, eller ved fradeling av rotskudd.

Sorter

Symphoricarpos x doorenbosii ’Mother of Pearl’ – Hagesnøbær ’Mother of Pearl’  

1,5-2 m høy, busk med overhengende greiner. Små, rosa blomster. Klimasone: H5.

Symphoricarpos x doorenbosii ’White Hedge’  – Hagesnøbær ’White Hedge’ 

1,5-2 m høy, busk med noe åpen vekst. Små, rosa blomster. Klimasone: H5.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss