Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengemispel ‘Hagen’ E

Cotoneaster nanshan 'Hagen' E

Synonyme navn på hengemispel er Cotoneaster praecox og Cotoneaster ’Nan Shan’. Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som ligner. Artsnavnet praecox betyr tidlig, noe som kan ha sammenheng med at både blomster og frukt kommer tidligere enn hos andre mispler. Det norske navnet hengemispel, viser til de overhengende greinene. På svensk kalles den klippoxbär, mens engelske navn er Creeping Cotoneaster og Early Cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Hengemispel vokser naturlig i de nordvestre deler av Kina. Hengemispel 'Hagen' E er en norsk eliteplante.

40-60cm høy, løvfellende busk med buete, stive greiner som følger underlaget, små blad, koppformete, rosa blomster og mørkt røde frukter. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Ccotoneaster nanshan 'Hagen' - Hengemispel 'Hagen' - Foto Eliteplanter.no

  • Ccotoneaster nanshan 'Hagen' - Hengemispel 'Hagen' - Foto Eliteplanter.no

  • Ccotoneaster nanshan 'Hagen' - Hengemispel 'Hagen' - Foto Eliteplanter.no

  • Ccotoneaster nanshan 'Hagen' - Hengemispel 'Hagen' - Foto Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, løvfellende busk med tett vekst og buete greiner med krumme, stive sidegreiner. Greinene følger ofte underlaget. Skruestilte, håra knopper som er halvåpne fra de dannes om høsten til knoppsprett. Blanke, mørkegrønne, 10 – 25 mm lange, nesten runde, tynne, helrandete blad med bølget bladrand. Røde høstfarger. Små, rosa, noe uanselige blomster, 5-10 sammen i klaser i mai – juni. Store (8 – 10 mm), mørkerøde, avrundete steinepler som sitter enkeltvis i august – november.

Vekstkrav og klimasone

Hengemispel stiller små krav til jorda, men den trives best på lett, godt drenert jord, pH 5,5-7, på en solrik plass. Men den tåler noe skygge. Plantes mispel på et sted hvor det har vokst mispel før, bør jorda skiftes ut før planting. Planten trenger ingen gjødsling.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hengemispel egner seg godt til skråning, til å henge utover murer og skrenter og til fjellhagen. Den er en god bunndekkeplante. Busken er en god gruppeplante som dekker godt ved en planteavstand på ca. 0,8-1 m. Et godt plantedekke er avhengig av at det er fritt for rotugras ved planting, og en intensiv ugraskamp i 2-3 år inntil plantedekket har lukket seg. Om mulig bruk barkduk mellom plantene, noe som vil lette ugraskampen.

Busken greier seg langs kysten på lune steder fra Oslo til Nordland, samt i lågere innlandsstrøk i Sør-Norge.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Hengemispel tåler beskjæring, men trenger sjelden å skjæres. Beskjæringa begrenser seg ofte til å fjerne eller korte inn greiner. Siden hengemispel blomstrer på fjorårsskudd, bør den skjæres like etter blomstring på sommeren, om vi ønsker mye blomster og bær neste år.

Formering

Hengemispel formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som gir ensartede planter, men rotingen tar lang tid. Kan også formeres med frø.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss