
Høstlyng
Erica vagansNoen synonyme navn er Erica didyma, Erica decipiens, Erica multiflora, Ericoides vagans, Gypsocallis vagans og Erica vagans f. alba. Slektsnavnet Erica stammer fra gresk ereike, som har opphav i ereiko = å bryte. Det viser til at en ekstrakt av knuste lyngblader skulle løse opp nyrestein. Artsnavnet vagans er fra latin vagare = å vandre, streife rundt. I England er et vanlig navn Cornish Heat.
40-60 cm høy, eviggrønn, flerårig busk med en utbredt vekst, oppstigende, glatte greiner, kortstilkete, glatte, kransstilte blad og lilla, rosa eller hvite blomster i tette bladrike klaser, etter sort, fra juli-november. God i fjellhagen. Klimasone H3.
Botanisk beskrivelse
40-60 cm høy, eviggrønn, flerårig busk med utbredt vekst og mange stigende, oppreiste, glatte greiner og kortstilkete, glatte, linjeformete, 7-10 mm lange blad som sitter i 4-5-tallige kranser.
Lilla, rosa eller hvite, klokkeformete, 2-4 mm lange blomster (etter sort), som sitter i tette, bladrike klaser. Blomsten er 4-tallig med sjokoladebrune pollenknapper, som stikker ut fra blomsten. Blomstring: juli-november. Frukta er en 4-rommet kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Høstlyng er en plante som trives best i en drenert, godt sandholdig og gjerne litt leirholdig moldjord med en pH mellom 4,5 og 7. Planten tåler å vokse i en næringsfattig jord og den tåler sterk vind. Den kan vokse både i sol, halvskygge og skygge.
Erica vagans tilrås plantet til klimasone H3. Under gode forhold kan den klare seg gjennom vinteren langs kysten sør og vest i Norge.
Bruk
Høstlyng er en god fjellhageplante og plantes ofte foran høyere busker. Den bør plantes i større grupper for effektens skyld. Planten blir også ofte plantet på kirkegårder, i verandakasser og i urner. Planten tiltrekker seg bier, fluer, og sommerfugler.
Allergi- og giftfare
Erica er ingen allergiversting for pollenallergikere. Utendørs er det ikke noen egentlig risiko for at dyrket lyng skal forårsake allergiske problemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov
Formering
Høstlyng formeres mest vegetativt med halvmodne stiklinger om sommeren.