Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridildkvede ‘Crimson and Gold’

Chaenomeles x superba ‘Crimson and Gold’

Slektsnavnet Chaenomeles kommer av gresk chainein, som betyr å kløyve og meles, som betyr eple, og viser til at frukta deler seg i flere deler. Hybridildkvede vil si at planten består av krysninger. På svensk heter busken stor hybrid-rosenkvitten og det engelske navnet er quince.

Hjemsted/Opphav Hybridildkvede består av en samling med hybrider (krysninger) mellom småildkvede (Charnomeles japonica) og storildkvede (Chaenomeles speciosa), totalt over 100 sorter er foredlet fram. Hybridildkvede ‘Crimson and Gold’ er en av disse.

80-100 cm høy, løvfellende busk med bred vekst, stive greiner og smågreiner med greintorner. Karmosinrøde blomster og aromatiske, grønngule bærepler. Allergivennlig plante for en lun vokseplass. Klimasone: H4.

  • Chaenomeles x superba 'Crimson and Gold' (Hybridildkvede 'Crimson and Gold') Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, løvfellende busk med bred vekst, tynne stive greiner og smågreiner med greintorner. Skruestilte knopper og ovale blad som smalner mot grunnen og er fint sagtannet. Store øreblad (parvise små blad ved bladbasis), som er skjevt nyreformet. Karmosinrøde «epleblomster» med gyllengule pollenknapper i mai og duftende, grønngule, 4-5 cm brede bærepler, som får et rødskjær på solsiden, i september-november. Blomsterrik plante med årvisse frukter.

Vekstkrav og klimasone

Hybridildkvede trives best i svakt sur, næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord på solrik plass. Men den vokser også bra i leirholdig jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Busken brukes som lav fri hekk, frittstående og i grupper i fjellhager, ved murvegger og i skråninger. Planteavstand til hekk: 0,3–0,5 m og i gruppe: 1-2 m.

Allergifare

Chaenomeles er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan arter med duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Det at ildkvede blomstrer på 2-årige, korte skudd, krever en forsiktig tilbakebeskjæring. Med noen års mellomrom må likevel busken beskjæres for å få en god buskform. All beskjæring gjøres like etter blomstring.

Formering

Sorten formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss