Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridildkvede LAVA® E

Chaenomeles x superba LAVA® E

Slektsnavnet Chaenomeles kommer av gresk chainein, som betyr å kløyve og meles, som betyr eple, og viser til at frukta deler seg i flere deler. Hybridildkvede vil si at planten består av krysninger. På svensk heter busken stor hybrid-rosenkvitten og det engelske navnet er quince.

Hjemsted/Opphav Hybridildkvede er en samling med hybrider (krysninger) mellom småildkvede (Charnomeles japonica) og storildkvede (Chaenomeles speciosa). Hybridildkvede LAVA® E er en norsk E-plante.

40- 150 cm høy, løvfellende opprett, busk med bred vekst, greintorner, mørkerøde frukter og aromatiske, oransjegule bærepler. Allergivennlig plante for en lun vokseplass. Klimasone: H4.

  • Chaenomeles x superba LAVA® E (Hybridildkvede LAVA® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Chaenomeles x superba LAVA® E (Hybridildkvede LAVA® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Chaenomeles x superba LAVA® E (Hybridildkvede LAVA® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Chaenomeles x superba LAVA® E (Hybridildkvede LAVA® E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

40-150 cm høy, løvfellende busk med bred vekst, skruestilte knopper, tynne stive greiner og smågreiner med greintorner. Ovale blad som smalner mot grunnen og er fint sagtannet. Store øreblad (parvise små blad ved bladbasis), som er skjevt nyreformet. Mørkerøde blomster i mai og duftende, oransjegule bærepler i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Hybridildkvede trives best i svakt sur, næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord på solrik plass. Men den vokser også bra i tung (leirholdig) jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Busken brukes som lav fri hekk, frittstående og i grupper i fjellhager, ved murvegger og i skråninger. Planteavstand til hekk: 0,3–0,5 m og i gruppe: 1-2 m.

Allergifare

Chaenomeles er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan arter med duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Det at ildkvede blomstrer på 2-årige, korte skudd, krever en forsiktig tilbakebeskjæring. Med noen års mellomrom må likevel busken beskjæres for å få en god buskform. All beskjæring gjøres like etter blomstring.

Formering

Arten formeres med frø, som må kaldstratifiseres ca. 2 måneder før såing, eller med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss