Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanspirea («Rosespirea») ‘Froebelii’

Spiraea japonica 'Froebelii'

Synonyme navn er rosespirea og Spiraea x bumalda 'Froebelii'. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet japonica betyr fra Japan. I Sverige kalles planten rosenspirea, mens i England blir den kalt Japanese Spirea og Japanese Meadowsweet.

Hjemsted/Opphav Japanspirea har sin naturlige utbredelse i Japan, Korea og Kina. Arten dyrkes ikke, men flere gode navnesorter er i handelen. En av disse er sorten ‘Froebelii’, som er en sveisisk sort fra 1894, etter botanikeren Karl Otto Froebel (1844-1906).

80-100 cm høy, løvfellende busk, med en opprett, bred vekst, smale, tannete blad og mørkerøde blomster i halvskjermer i juli-august. Nøysom busk. Klimasone: H5i og H6k.

  • Spiraea japinica 'Froebelii' (Japanspirea 'Froebelii') Foto: Tynning Planteskule

Beskrivelse av arten japanspirea (Spiraea japonica)

0,5-1,2 cm høye, lauvfellende, tette, bladrike busker med opprett vekst. Tynne, forgreinete kvister med skruestilte knopper og ovale, 4-8 cm lange blad. Tallrike, røde eller rosa blomster i endestilte halvskjermer på årsskudd utpå sensommeren. Fruktene er små skolmkapsler, i sept.-okt.

Sortsbeskrivelse

Japanspirea ‘Froebelii’ er en 80-100 cm høy, løvfellende busk med opprett, bred vekst. Tynne, forgreina kvister med 5-8 cm lange, smale blad, som har et rødt skjær om våren. Rødbrune høstfarger. Mørkt røde blomster i brede, endestilte halvskjermer på årsskudd i juli-august. Frukta er små skolmkapsler som inneholder små frø, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Japanspirea er nøysomme busker som trives best på en solrik plass i humusrik, næringsrik, jevnt fuktig jord. De vokser også godt i halvskygge og annen jord. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Sorten egner seg godt til buskgrupper, fri hekk, i fjellhager og til beplantning foran høyere planter. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m og til hekk: 0,2-0,4 m. Den er en god busk på steder med fare for snøbrekk. Japanspirea fremmer dyre- og fuglelivet. Lite utsatt for sjukdom. De fleste trives både i kjølig kystklima og i innlandsklima, og de brukes både i Sør-Norge og på egnede steder i Nord-Norge.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Japanspirea tåler periodisk hard nedskjæring ned til 15-20 cm over bakken. Siden alle blomstrer på årsskudd, bør skjæring skje om våren før veksten tar til. Årlig beskjæring gir busker med tettere vekst og bedre blomstring.

Formering

Japanspirea formeres vegetativt med kvist- eller grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli, eller ved deling.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss