Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klokkebuskhybrid ‘Eva Rathke’

Weigela 'Eva Rathke'

Slektsnavnet Weigela er etter den tyske botanikkprofessoren Christian Ehrenfried von Weigel (1748-1831). På svensk heter arten rosenprakttry, mens i England blir den ofte bare omtalt som Weigela eller Old Fashioned Weigela.

Hjemsted/Opphav Weigela-hybridene er blitt til ved krysninger mellom Weigela-hybrider og -sorter fra en rekke ulike Weigela. Arter som inngår i dette hybrid-komplekset er bl.a. Weigela coraeensis (Koreaklokkebusk), Weigela floribunda, Weigela florida (Roseklokkebusk), Weigela hortensis og Weigela praecox (Vårklokkebusk). Weigela-hybrid ‘Eva Rathke’ stammer fra et tysk utvalg, men navnet kommer fra polske Rathke, Praust ved Gdansk (Danzig), i 1892.

150-200 cm høy, løvfellende busk med opprett, noe sprikende vekst, kantete skudd og skjeve, røde, klokkeformete blomster. Allergivennlig, nøysom plante for en solrik plass. Klimasone: H3.

  • Weigela ‘Eva Rathke’ (Hybridklokkebusk ‘Eva Rathke’) Foto: australianplantsonline.com.au

Kort beskrivelse av klokkebusk Weigela

1-3 m høye busker med noe utbredt vekst. Motsatte blad som er ovale, tilspissete og som har korte stilker. Bladenes ytre halvdel er fint sagtannet og undersida er håret. Tallrike, klokke- eller traktformete, litt uregelmessige blomster fra mai/juni. Som oftest 5-tallsblomster, som er oversittende og som sitter i en kvast. Blomsterfargen varierer mellom hvit, gul, rosa og rød. Sylinderformete kapselfrukter med to rom, som huser små frø, i august-oktober.

Hybrid-/sortsbeskrivelse

Weigela ‘Eva Rathke’ er en 150-200 cm høy, løvfellende busk med opprett, noe sprikende vekst. Busken har kantete skudd med motsatte, grønne elliptiske blad. Skjeve, røde klokkeforma blomster i juni-juli, og en gjenblomstring i august-september. Linseformete, opprette kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sorter av klokkebusk er nøysomme busker som trives best i godt sandholdig, moldrik, næringsrik jord som er godt drenert, på en solrik, lun plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Klokkebusk plantes egner seg godt til beplantning i buskgrupper, hvor de også kan være en fargekontrast til alt grønt. Buskene egner seg også godt i fjellhager. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m.

Allergi- og giftfare

Slekta Weigela er en allergivennlig slekt. Det finnes ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Skadete greiner bør fjernes om våren, men annen beskjæring er unødvendig. Siden blomsterknoppene dannes i sesongen før blomstring, bør en beskjæring med tanke på fornyelse av busken, gjøres på forsommeren like etter at blomstringa er over. En fornyelse kan skje ved at noen eldre greiner skjæres helt bort.

Formering

Klokkebusk formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.