Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Roseklokkebusk ‘Korea’ E

Weigela florida 'Korea' E

Synonyme navn er Weigela rosea, Diervilla rosea og Diervilla florida. Slektsnavnet Weigela er etter den tyske botanikkprofessoren Christian Ehrenfried von Weigel (1748-1831). Artsnavnet florida betyr riktblomstrende. På svensk heter arten rosenprakttry, mens i England blir den ofte bare omtalt som Weigela eller Old Fashioned Weigela.

Hjemsted/Opphav Arten Weigela florida finnes viltvoksende i Korea, Mandchuria, Nord-Kina og Japan. Arten dyrkes ikke i dag, men flere sorter er foredlet fram og er i handelen. Sorten ‘Korea’ E, er en norsk eliteplante, som ble funnet i Korea, 1600 m over havet.

120-150 cm høy, løvfellende busk med tett, forgreinet vekst, rødlige grønne blad og dyprøde, klokkeformete blomster. Allergivennlig, nøysom plante for en solrik plass. Klimasone: H6.

  • Weigela florida 'Korea' (Klokkebusk 'Korea') Foto: Eliteplanter.no

  • Weigela florida 'Korea' (Klokkebusk 'Korea') Foto: Eliteplanter.no

  • Weigela florida 'Korea' (Klokkebusk 'Korea') Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse av arten Weigela florida

Arten som ikke dyrkes hos oss, blir en 2-3 m høy busk. Unge skudd er enten snaue eller har to langsgående striper av korte hår. Motsatte blad, 5-10 cm lange, eggformet til avlange eller omvendt eggformet, tilspisset, sagtannet, ofte med et rødlig skjær. På undersiden av bladet er nervene tett besatt med hår.

Blomstene, som sitter 3-4 sammen på hvert sitt skaft, i knipper i bladhjørnene, er rosa til dyprosa, med en lysere innside. Blomstring i juni-juli, men busken gjenblomstrer i august-september. I blomsten er begeret delt til midten, og krona er traktformet, 3-4 cm lang og mer eller mindre håret på utsiden. Smale sylinderformete, 2,5 cm lange, snaue kapselfrukter med frø som har antydning til vinger, i august-oktober.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Korea’ E er en 120-150 cm høy, løvfellende busk med en tett, forgreinet vekst. Brunlige skudd med motsatte, elliptiske, 5 cm lange, kortstilkete, sagtannete blad. Tallrike, skjeve, dyprøde, klokkeformete blomster i juni-juli. Men busken gjenblomstrer utover høsten.

Vekstkrav og klimasone

Klokkebusk er en robust, nøysom busk, som trives best i en moldrik, godt sandholdig, næringsrik, veldrenert jord, på en solrik og varm plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Klokkebusk egner seg til planting i buskgrupper, i skråninger og til frie og klipte hekker. Busken er også en flott solitærplante. Planteavstand i gruppe: 0,8-1 m og til hekk: 0,7 m. Sunn og frisk plante. Busken plantes i Sør-Norge, men i strenge vintre kan greiner og skudd fryse tilbake.

Allergi- og giftfare

Slekta Weigela er en allergivennlig slekt. Det finnes ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Skadete greiner bør fjernes om våren, men annen beskjæring er unødvendig. Siden blomsterknoppene dannes i sesongen før blomstring, bør en beskjæring med tanke på fornyelse av busken, gjøres på forsommeren like etter at blomstringa er over. En fornyelse kan skje ved at noen eldre greiner skjæres helt bort.

Formering

Klokkebusk formeres vegetativt, helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss