Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypmispel

Cotoneaster horizontalis

Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som betyr ligner. Artsnavnet horizontalis betyr vannrett og viser til smågreinene som oftest ligger i ett plan på hovedgreinene.. Det norske navnet krypmispel viser til plantens vekstform. På svensk heter den lingonoxbär, mens det engelske navnet er Rockspray Cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Krypmispel finnes viltvoksende i Vest-Kina.

30-50 cm høy, løvfellende busk med greiner som følger underlaget i ett plan. Små, tykke blad, koppformete, rosa blomster og oransjerøde frukter. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Cotoneaster horizontalis (Krypmispel) Foto: landscapeplants.oregonstate.edu

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, løvfellende busk med flat, utbredt vekst og stive greiner som følger underlaget. Sideskudd i to rader på greina (fiskebein). Skruestilte, hårete knopper som er halvåpne fra de dannes om høsten til knoppsprett. Tykke, mørkegrønne, 5 – 12 mm lange, nesten runde, flate, helrandete blad. Bladnervene er litt opphøyde. Oransje til røde høstfarger. Små, hvite, noe uanselige blomster, 5-10 sammen i klaser i mai – juni. Røde, ca. 5 mm, noe avrundete steinepler i august – november.

Vekstkrav og klimasone

Krypmispel stiller små krav til jorda, men den trives best på lett, godt drenert jord med en pH mellom 5,5 og 7, på en solrik plass. Men den tåler noe skygge. Plantes mispel på et sted hvor det har vokst mispel før, bør jorda skiftes ut før planting. Planten trenger ingen gjødsling.

Busken tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 langs kysten.

Bruksområder

Krypmispel egner seg godt ved murer, vegger, og i skråninger og fjellhager. Planteavstand i gruppe: 0,8-2 m. Greiner brukes også i dekorasjoner. Den er forvillet enkelte steder i Sør-Norge.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Krypmispel trenger lite beskjæring. Beskjæringen begrenser seg ofte til å fjerne eller korte inn greiner Siden busken blomstrer på fjorårsskudd, anbefales skjæring om sommeren etter blomstring.

Formering

Krypmispel formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som gir ensartede planter, men rotingen tar lang tid. Kan også formeres med frø.

Sorter

Hos oss anbefales planting av sorten Cotoneaster horizontalis ’Spred’, som er en ensartet norsk klon som er valgt ut med tanke på ensartet vekst og dekkevne. Busken blir plantet langs kysten på lune steder fra Oslo til Trøndelag, men den kan få frostskader i innlandet. Sorten Cotoneaster horizontalis ’Låg’, er lavere og mer kompakt.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss